SAD negirao da razmatra izručenje Gulena Turskoj

Fethullah Gulen
Ankara mreži Fethullaha Gulena pripisuje odgovornost za neuspjeli vojni udar, on negira bilo kakvu umiješanost (EPA)

Američko ministarstvo pravosuđa negiralo je da je planiran dogovor o izručenju protivnika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kako bi time utjecali na turskog predsjednika da popusti u istrazi o ubistvu saudijskog novinara u Istanbulu.

Američki mediji su prenijeli kako administracija Donalda Trumpa traži načine za izručenje Fethullaha Gulena, kojeg turske vlasti optužuju za uključenost u propali državni udar iz 2016. godine, kako bi umirili turskog predsjednika.

NBC navodi kako se time htjelo utjecati na Erdogana da smanji pritisak na Saudijsku Arabiju zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Glasnogovornica američkog ministarstva pravosuđa Nicole Navas Oxman u petak je odbacila navode NBC-ja, rekavši da ministarstvo “nije uključeno niti zna za razgovore” povezane s izručenjem Gulena i smrću Khashoggija.

Informacije o Gulenovom pravnom statusu

Poricanje je neouobičajeno za ministarstvo pravosuđa, koje obično ne komentira predmete koji se odnose na potencijalna izručenja.

Prema NBC-ju službenici Trumpove administracije usmjerili su ministarstvo pravosuđa i FBI da ponovo ispitaju turski zahtjev za Gulenovim izručenjem te su tražili od ministarstva domovinske sigurnosti informacije o Gulenovom pravnom statusu.

Službenik iz Bijele kuće, koji je odbio biti imenovan, također je odbacio navode NBC-ja u četvrtak.

Rekao je “da nije bio uključen u razgovore povezane s izručenjem Fethullaha Gulena i smrću Jamala Khashoggija”.

Izvor: Agencije