SAD nema namjeru otvoriti ambasadu u Iranu

Američka ambasada u Iranu zatvorena je od 1979. godine (AP)

Glasnogovornik američkog State Departmenta John Kirby je izjavio kako Sjedinjene Američke Države nemaju namjeru otvarati veleposlanstvo u Teheranu, što je prošlog tjedna učinila Velika Britanija.

“Velika Britanija je ponovo otvorila veleposlanstvo u Teheranu. Mi nemamo namjeru to činiti. Naš cilj je vidjeti kako se Iran pridržava svih odredbi sporazuma o rješavanju nuklearnog pitanja. Trenutno smo usredotočeni na to”, kazao je Kirby, a prenosi Anadolija.

Odluku Velike Britanije da nakon četiri godine ponovno otvori veleposlanstvo u Teheranu Kirby je komentirao kao “suverenu odluku” Londona.

“Sve zemlje imaju pravo neovisno kreirati svoju vanjsku politiku i to se mora poštovati”, zaključio je.

Američko veleposlanstvo u Iranu zatvoreno je više od 30 godina.

Britanska ambasada

Veleposlanstvo Velike Britanije u Teheranu ponovno je otvoreno u nedjelju, što je ocijenjeno povijesnim korakom u odmrzavanju odnosa između Irana i Zapada.

Rezidencija iz 19. stoljeća bila je zatvorena četiri godine, nakon što su prosvjednici upali u to zdanje, opljačkali ga i zapalili britansku zastavu.

“Ponovno otvaranje našeg veleposlanstva predstavlja ključni korak u poboljšanju bilateralnih odnosa. Prvobitno, želimo osigurati uspjeh nuklearnog sporazuma, uključujući poticanje trgovine i investicija kada su sankcije ukinute”, rekao je šef britanske diplomacije Philip Hammond na otvorenju veleposlanstva.

Iako će prvobitno na čelu veleposlanstva biti otpravnik poslova, uskoro se očekuje prelazak na punu razinu diplomatskog predstavljanja, odnosno imenovanja veleposlanika.

Istovremeno je u Londonu ponovno otvoreno Veleposlanstvo Irana, koje, također, vodi otpravnik poslova.

Izvor: Agencije