SAD nema više gdje da skladišti naftu

Američke zalihe nafte dosegle su najviši nivo u posljednjih 80 godina (EPA)

Sjedinjene Američke Države imaju toliko sirove nafte da im ponestaje prostora za njeno skladištenje, a to bi u narednim mjesecima moglo dodatno da obori cijene nafte i benzina, navode analitičari.

U proteklih sedam sedmica, Sjedinjene Američke Države su proizvodile i uvozile u prosjeku milion barela nafte dnevno više nego što su trošile, prenosi agencija AP.

Ta suvišna nafta skladišti se u rezervoarima, prije svega u najvećem trgovinskom čvorištu u Cushingu, Oklahoma, što je dovelo do toga da američke zalihe nafte dostignu najviši nivo u posljednjih 80 godina, prenosi Tanjug.

Operativni limit

Ukoliko se takav razvoj situacije nastavi, rezervoari bi mogli da se približe operativnom limitu već sredinom aprila, što bi dovelo do potonuća cijene nafte i gasa.

“Činjenica je da nam u SAD-u ponestaje kapaciteta za skladištenje nafte”, rekao je Ed Morse, šef odjeljenja za istraživanje nafte Citibanka, dodajući da bi nafta mogla da pojeftini i na 20 dolara u odnosu na sadašnjih 50.

Prosječna cijena benzina u SAD-u je 2,44 dolara za galon (64 centi za litar), što je 1,02 dolara po galonu (27 centi po litru) jeftinije nego u istom periodu 2014, ali i 37 centi (10 centi po litru) manje nego prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije