SAD nisu spremne ukinuti sankcije Iranu

Američki zvaničnici su ranije ove sedmice izjavili kako bi se „dan provođenja“ koji se odnosi na iranski nuklearni dogovor, mogao desiti svaki dan (Getty Images)

Sjedinjene Američke Države nisu spremne suspendirati ekonomske sankcije protiv Irana jer nema potvrda da je Teheran ispunio svoje obaveze prema nuklearnom dogovoru, saopćeno je iz Washingtona.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest izjavio je u petak kako Iran pravi važan napredak ka umanjenju svog nuklearnog programa, te dodao kako je moguće da je zvanični Teheran već ispunio sve tražene mjere.

No, Earnest je istakao kako Iran neće dobiti nikakvo olakšanje sankcija sve dok Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nezavisno ne potvrdi da su svi koraci napravljeni. Washington želi biti siguran da Iran „ne koristi prečice“, dodao je.

Američki zvaničnici su ranije ove sedmice izjavili kako bi se „dan provođenja“ koji se odnosi na iranski nuklearni dogovor, mogao desiti svaki dan.

Agresivna kampanja

Teheran očekuje da brzo povrati bližu imovinu i sredstva od 100 milijardi američkih dolara koji su blokirani u bankama van države, što će biti žestok vjetar u jedra ekonomije čiji je BDP 2014. godine iznosio nešto više od 400 milijardi dolara.

Premda Iranci agresivno privlače strane kompanije i investitore proteklih mjeseci, nejasna je brzina finalizacije dogovora.

Također je nepoznato kako će veće zapadnjačke kompanije biti spremne na rizik od brzog povratka sankcija ukoliko Iran prekrši dogovor, kao i zbog historije američkih kazni europskim bankama koje su ranije poslovale sa Iranom.

Izvor: Agencije