SAD: Nova ograničenja kod kupovine oružja

U emotivnom obraćanju u američkom Senatu, demokratski senatori su govorili duže od 14 sati, odbijajući odstupiti s govornice dok se ne postigne dogovor o glasanju o strožijoj kontroli kupovine osobnog naoružanja.

Dobro osmišljena politička debata nakon masakra u Orlandu nagnala je pripadnike lobija proizvođača oružja, uključujući najizglednijeg kandidata republikanske stranke za predjednika SAD-a Donalda Trumpa, da pokrenu promjene.

Dok se nastavlja policijska akcija u Orlandu, političari razgovaraju o tome kako spriječiti slične tragedije u budućnosti. Ipak, ne razgovara se o zabrani kupovine jurišnog oružja, ili radikalnim izmjenama zakona. Predložene izmjene se odnose na zabranu kupovine oružja za osobe kojima je zabranjeno letenje, ili koje su povezane s terorističkim organizacijama.

“Dvanaest puta smo u Kongresu pokušali izglasati da osobe koje nadziru sigurnosne agencije ne mogu kupovati oružje. Republikanci su svaki put onemogućili glasanje”, konstatira Joe Crowley, demokratski kongresmen.

‘Dosta je bilo’

U američkom Senatu Chris Murphy predstavlja Connecticut, državu u kojoj se nalazi škola “Sandy Hook”, gdje je ubijeno 20 djece. Odbio je prekinuti obraćanje dok se počne razgovarati o izmjenama zakona o nabavci oružja.

“Dosta je bilo. Dosta nam je ubijanja nevinih ljudi. Senat mora konačno početi raditi svoj posao”, rekao je Murphy.

U poruci na Twiteru, Trump je naveo kako će se sastati s predstavnicima utjecajne Nacionalne udruge za oružje i razgovarati o zabrani kupovine za sigurnosno interesantne osobe.

U izjavi udruge, koja se protivi izmjenama zakona, navodi se: “Ako osoba koja je pod nadzorom sigurnosnih službi pokuša kupiti oružje, Federalni istražni biro bi trebao istražiti slučaj, a kupovina bi trebala biti odgođena do završetka istrage. Ukoliko se istragom dođe do dokaza, nadležnim organima treba omogućiti da sudskim putem onemoguće kupovinu i uhapse terorista.”

Postoji bojazan da bi bez nadzora suda bilo tko mogao biti stavljen pod nadzor službi i onemogućen da posjeduje oružje, što se smatra temeljnim pravom zajamčenim Ustavom.

“Nakon sličnih tragedija građani SAD-a su uvijek potreseni, pozivaju na pooštravanje zakona, ali nakon nekog vremena pozivi se utišaju. U posljednje vrijeme strasti se ne smiruju i sve je više onih koji se uključuju u debatu o ovom pitanju. Sve je više onih koji glasaju i nastoje izabrati političare koji podržavaju strožije zakone”, navodi Andrew Patrick iz Koalicija za zaustavljanje oružanog nasilja.

Zakon temeljito izmijeniti

Republikanci navode da podržavaju predložene izmjene, ali kažu da se zakon mora temeljno izmijeniti.

“Moramo uraditi sve da spriječimo da teroristi nabave oružje, barem ne legalnim putem. Ipak, potrebno je osigurati i mehanizam koji štiti građane ako se neopravdano nađu pod nadzorom. Na tome trebamo inzistirati”, kaže republikanski senator Pat Toomey.

Ubojica iz Orlanda Omar Mateen bio je jedno vrijeme pod nadzorom FBI-a, ali je nakon istrage skinut s popisa sigurnosno interesantnih osoba. Oružje je mogao legalno kupiti. Kongres SAD-a je minutom šutnje odao počast žrtvama iz Orlanda, ali demokrati kažu da šutnja neće promijeniti stvari. Glasno zagovaraju promjene koje će, kako kažu, spasiti brojne živote.

Izvor: Al Jazeera