SAD: Nuklearni arsenal Sjeverne Koreje raste

Pjongjang može postavljati nuklearne naprave na rakete (Reuters)

Američki istraživači tvrde da bi Sjeverna Koreja mogla povećati svoj nuklearni arsenal sa najmanje 10 komada atomskog oružja, koliko posjeduje u ovom trenutku, na između 20 i 100 komada za pet godina.

To je zasnovano na projekcijama američkih stručnjaka o vojnoj tehnologiji i iskustvima sa nuklearnim programima zemalja kao što su Izrael, Pakistan, Indija i Kina, prenosi AP.

Specijal

Američko-korejski institut u Školi za napredne međunarodne studije Johns Hopkins predstavio je ova saznanja, prenosi Tanjug.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje upozorilo je u januaru kako je Sjeverna Koreja dostigla značajan tehnološki nivo da može proizvoditi minijaturne nuklearne naprave, koje se mogu postavljati na više vrsta raketa, javljaju svjetske agencije.

“Sposobnost Sjeverne Koreje da smanji nuklearna naoružanja čini se da je dostigla značajan nivo”, ukazalo je Ministarstvo odbrane, a prenosi AFP.

Južnokorejska administracija ističe da je Sjeverna Koreja, najvjerovatnije, proizvela 40 kilograma plutonija spremnog za nuklearno naoružanje kroz reprocesuiranje potrošenog nuklearnog goriva te da sada radi na bogaćenju uranija.

Ugrožavanje SAD-a

Pretpostavlja se da je Sjeverna Koreja stekla kapacitete za razvoj raketa koje bi mogle ugroziti i Sjedinjene Američke Države, ukazuje Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Pjongjang je 2012. godine pokazao kako ima kapacitete raketa lansiranjem satelita u orbitu, ali još nije proveo test koji bi pokazao da ima tehnologiju za povratak potreban za interkontinentalne rakete.

Jedan neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrana agenciji Yonhap je kazao da je Sjeverna Koreja povećala domet svojih raketa na 10.000 kilometara, sa ranijih 7.000.

Pored minijaturnih nuklearnih naprava, južnokorejsko Ministarstvo odbrane je upozorilo i na “cyber armiju” sjevernog susjeda, koja broji 6.000 hakera, a koji su posvećeni remećenju rada vojske i Vlade na jugu.

Ova cifra je značajno porasla u odnosu na ranije južnokorejske procjene, koje su ukazivale da Sjeverna Koreja ima na raspolaganju 3.000 “cyber-ratnika”.

Izvor: Agencije