SAD o svjetskim žarištima: Balkan prijetnja niskog prioriteta

U kategoriji najvećeg prioriteta nalazi se osam mogućih sukoba i kriza (Arhiva)

Američko Vijeće za međunarodne odnose izdvojilo je u svom godišnjem izvještaju “Preventivni prioriteti” 30 žarišta koja, po njihovoj procjeni, mogu prerasti u velike ratove u 2018. godini, a Balkan se u tom dokumentu spominje kao “niskoprioritetna prijetnja”.

Iako u posljednjoj, najmanje prijetećoj grupi, Balkan se ove godine prvi put pojavio u izvještaju.

Kako se navodi, u grupu “niskoprioritetnih prijetnji” spadaju opasnosti uzrokovane mogućim političkim nemirima i ekstremističkim nasiljem u regiji, čija je nestabilnost, kako se navodi, ranije “više puta potresla cijeli svijet”.

Podaci u izvještaju dobijeni su na osnovu istraživanja Centra za preventivne akcije američkog Vijeća za međunarodne odnose, a radili su ga stručnjaci za vanjsku politiku.

U izvještaju su potencijalne opasnosti podijeljene u tri kategorije.

Sukob SAD-a i Sjeverne Koreje

U kategoriji najvećeg prioriteta nalazi se osam mogućih sukoba i kriza, prije svega vojni sukob SAD-a sa Sjevernom Korejom i susjedima, jer opasnost od nuklearnog sukoba sve više raste, a predsjednici SAD-a i Sjeverne Koreje Donald Trump i Kim Jong-un veoma su nepredvidljivi i sve više provociraju jedan drugog.

U toj grupi nalazi se i mogući oružani sukob SAD-a i Irana, cyber-napadi na infrastrukturu i mreže u SAD-u, kao i namjeran ili nenamjeran vojni sukob Rusije i članica NATO-a.

Također, u grupi visokoprioritetnih prijetnji jesu i oružani sukob u Južnokineskom moru, teroristički napadi na SAD ili nekog njegovog saveznika, eskalacija sukoba u Siriji i novi sukobi u Afganistanu.

U drugoj kategoriji nalaze se opasnosti čije bi posljedice bile manje od sukoba prvog nivoa.

Kako se navodi, u toj su grupi mogući sukob Japana i Kine zbog otoka Senkaku / Diaoyu, politička nestabilnost u Venecueli, pogoršanje humanitarne katastrofe u Jemenu, sukobi u Mijanmaru, porast nasilja povezanog s organizovanim kriminalom u Meksiku, sukobi u Ukrajini između ukrajinskih i proruskih snaga, intenziviranje nasilja između Kurda i vladinih snaga u Iraku i Turskoj.

U tu grupu spadaju i sukob Pakistana i Indije zbog Kašmira, sukobi između Izraela i Hezbollaha, kao i povećane tenzije između Izraelaca i Palestinaca.

U trećoj kategoriji potencijalnih opasnosti nalaze se uglavnom afričke države u kojima su najveće opasnosti od napada Boko Harama i drugih oružanih grupa i političkih previranja.

Izvor: Agencije