SAD obećao saveznicima zaštitu od Sjeverne Koreje

Nakon što je Sjeverna Koreja nedavno lansirala nove rakete, američki avioni nadlijetali su granicu dviju Koreja (EPA)

Sjedinjene Američke Države poručile su kako će učiniti “sve što je potrebno” da zaštite sebe, Južnu Koreju i ostale saveznike protiv “ozbiljne” prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja.

Takvo je obećanje uslijedilo nakon što su sjevernokorejske snage ove godine izvele dva nuklearna pokusa i niz raketnih lansiranja. 

“Najnoviji rast broja sjevernokorejskih nuklearnih pokusa i lansiranja balističkih projektila podsjeća nas na ozbiljnu prijetnju koju ta zemlja predstavlja našoj kolektivnoj sigurnosti”, kazao je ministar obrane Ash Carter.

“U svjetlu tih provokacija, naš zajednički vojni stav mora biti snažan, a sredstva odvraćanja uvjerljiva”, dodao je Carter.

Južnokorejski ministar obrane Han Min-goo je kazao da sjevernokorejski nuklearni i raketni program predstavlja “nož na našim vratovima”.

Američki državni tajnik John Kerry ranije je potvrdio da će SAD u Južnoj Koreji što prije instalirati proturaketni sustav THAAD.

Sjeverna Koreja upozorila SAD

Nedavno je ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong-ho, govoreći na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, upozorio SAD da ne šalje bombardere da nadlijeću crtu razgraničenja na Korejskom poluotoku. U suprotnom, najavio je, suočit će se s “posljedicama ogromnih razmjera, kakve se ne mogu ni zamisliti”.

Prema njegovom mišljenju, odluka Sjeverne Koreje da ojača nuklearne oružane sposobnosti, usprkos osudi UN-a, zapravo je “ispravna mjera samoobrane”.

Dodao je i kako Pjongjang neće odustati od politike odvraćanja u trenutku kada mu prijete nuklearno naoružane zemlje, javio je Reuters.

Krajem rujna nad Južnom Korejom su letjela dva američka supersonična bombardera.

To je bio drugi takav let supersoničnih bombardera SAD-a od nuklearne probe koju je Sjeverna Koreja izvela 9. rujna.

Izvor: Agencije