SAD obustavio sigurnosnu pomoć, Pakistan reagirao

Donald Trump
Trump kaže da je SAD od Pakistana u posljednjih 15 godina dobio samo laži i dvoličnost (Reuters)

Pakistan je objavio u petak reagirajući na odluku SAD-a da smanji finansijsku pomoć da su „nametnuti rokovi i promjene ciljeva bili kontraproduktivni u borbi protiv sigurnosnih prijetnji u regiji“, prenosi Reuters.

“Mi sarađujemo sa američkom administracijom u pogledu sigurnosti i očekujemo dodatne detalje”, navelo je ministarstvo vanjskih poslova Pakistana, na nakon što su SAD saopćile da suspendiraju svu vojnu pomoć, vrijednu, kako se pretpostavlja najmanje 900 miliona dolara.

Jednostrane objave

“Nametnuti rokovi, jednostrane objave, i promjene ciljeva nisu produktivni u borbi protiv zajedničkih prijetnji”, navelo je pakistansko ministarstvo odbrane.

Sjedinjene Američke Države u četvrtak su objavile da obustavljaju sigurnosnu pomoć pakistanskoj vojsci, od koje su tražile “odlučno djelovanje” protiv talibanskih gurpa učvršćenih u toj zemlji, koja je u teoriji američki saveznik u suzbijanju terorizma.

Glasnogovornica američke diplomatije Heather Nauert nije navela iznos blokirane pomoći, ali je rekla da se taj iznos pridodaje na 255 miliona dolara već ukinute vojne pomoći.

“Potvrđujemo da obustavljamo sigurnosnu pomoć Pakistanu u ovoj fazi”, istaknla je Nauert u saopćenju, kako prenosi Hina.

Trump: ‘Smatraju nas budalama’

“Sve dok pakistanska vlada ne poduzme odlučne korake protiv afganistanskih talibana i mreže Haqqani – mislimo da [potonji] destabiliziraju regiju i napadaju američko osoblje [u Pakistanu] – Sjedinjene Države obustavit će ovu vrstu sigurnosne pomoći”, dodala je predstavnica State Departmenta.

Ova odluka dolazi nekoliko dana nakon prijetnji predsjednika Donalda Trumpa, koji je oštrim riječima najavio mogućnost ukidanja finansiranja u tu svrhu, što je naljutilo Islamabad.

“SAD je glupo dao 33 milijarde pomoći Pakistanu u posljednjih 15 godina, a zauzvrat su nam dali samo laži i dvoličnost, smatrajući naše dužnosnike budalama”, napisao je američki predsjednik na Twitteru.

“Oni pružaju utočište teroristima za kojima mi u Afganistanu tragamo bez njihove pomoći. Dosta je bilo!”, dodao je Trump.

Nakon toga američki ambasador u Islamabadu David Hale pozvan je u pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova na razgovor.

Asif: ‘Mi smo već rekli da je bilo dosta’

Pakistanski ministar vanjskih poslova Khawaja Muhammad Asif rekao je da je Pakistan već rekao Americi “Dosta je bilo”, tako da Trumpovo “Dosta je bilo” nema nikakav značaj, prenosi Tanjug.

Asif je naveo i da je Trump razočaran što SAD gubi 16-godišnji rat u Afganistanu, pa krivnju želi svaliti na Pakistan, a poručio je i da je Pakistan spreman “objaviti sve detalje američke pomoći”.

Također je rekao da tvrdnja američkog predsjednika kako Pakistan štiti teroriste uopće nije tačna i dodao da američka vojska koristi teritoriju Pakistana kako bi ostvarila vlastite interese u Afganistanu.

Istakao je da je SAD posljednjih 15 godina Pakistanu dao novac prvenstveno zbog aktivnosti koje provodi njegova zemlja, a ne iz humanitarnih razloga, prenijela je Anadolija.

Izvor: Agencije