SAD od Deutsche Bank traži 14 milijardi dolara

Deutsche Bank je nazvala potraživanja 'početnom pozicijom' u pregovorima koji slijede (Reuters)

Američko Ministarstvo pravosuđa traži od Deutsche Bank da plati 14 milijardi dolara u sklopu istrage o prodaji loših hipotekarnih vrijednosnica, objavila je u petak ta njemačka banka.

Deutsche Bank je priopćila kako nema namjeru izmiriti potencijalne građanske tužbe u tom iznosu te je istaknula da su pregovori na početku.

U priopćenju se 14 milijardi dolara vrijedna potraživanja američkog Ministarstva pravosuđa nazivaju “početnom pozicijom”, i u budućim pregovorima će se, kako je priopćeno, dogovoriti “značajno niža” kazna, prenosi Tanjug agenciju France press.

Spomenuta svota bi bila najveća ikada izrečena kazna za jednu inozemnu banku u SAD-u i čak bi bila veća od kazne koju je 2014. godine platila francuska banka BNP Paribas zbog kršenja američkih sankcija.

Dionice odmah pale

Dionice banke su u petak ujutro “skliznule” za osam posto na Frankfurtskoj burzi, nakon što je objavljeno da američke vlasti zahtijevaju rekordnu kaznu zbog prodaje rizičnih hipotekarnih kredita koji su doveli do financijske krize u 2008. godini. 

Ovaj zahtjev daleko nadmašuje očekivanja banke i ulagača, a tek nakon pregovora o ovom zahtjevu bit će poznato koliko će iznositi konačni račun.

No, ukoliko doista bude iznosio 14 milijardi dolara, predstavljat će ozbiljan udar za financije Deutsche Bank i vjerojatno dodatno narušiti povjerenje ulagača u banku.

Američka investicijska banka Goldman Sachs je u travnju pristala na kaznu od pet milijardi dolara na temelju sličnih optužbi.

Izvor: Agencije