SAD od Turske želi i puštanje bivšega naučnika NASA-e

Mike Pompeo, Mevlut Cavusoglu, SAD, Turska
Američki državni sekretar je u oktobru pozvao Tursku da oslobodi Serkana Golgea (EPA)

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je pozvao Tursku da oslobodi tursko-američkoga državljanina i bivšega znanstvenika NASA-e, među drugim pritvorenicima, nekoliko dana nakon što je Ankara predala američkoga evangeličkog pastora Andrewa Brunsona. 

Pompeo je to pitanje pokrenuo na susretu s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom u Ankari, gdje se također sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom da razgovara o nestalom saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju, objavio je State Department.

Khashoggi, koji živi u SAD-u, nestao je za vrijeme posjeta saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada gdje je došao po dokumente za vjenčanje. 

Golge uhićen u gušenju pobune

“Državni tajnik također je s ministrom vanjskih poslova Cavusogluom razgovarao o nastavku neopravdanog zadržavanja dr. Serkana Golgea i drugih američkih državljana kao i lokalnog osoblja zaposlenoga u američkoj misiji u Turskoj”, rekla je glasnogovornica ministarstva Heather Nauert, kako prenosi Hina.

Golge je posjetio obitelj u južnoj Turskoj kad je uhićen u gušenju pobune nakon neuspjela pokušaja državnog udara 2016. za koji turske vlasti okrivljuju pristaše imama Fethullaha Gulena.

On opovrgava optužbe. Njegova kazna prošli mjesec je smanjena na pet godina.

Turska je pritvorila 160.000 ljudi i otpustila otprilike toliko javnih službenika osumnjičenih za povezanost s državnim udarom, prema uredu UN-a za ljudska prava.

Pastor Brunson, koji je također bio u pritvoru zbog optužbi za terorizam, oslobođen je u petak i vratio se u SAD.

Američki državni tajnik u srijedu je kazao da uskoro očekuje odluku o američkim sankcijama Turskoj, dodavši da su neke bile izravno povezane s uhićenjem i pritvorom američkog pastora koji je prošli tjedan pušten na slobodu.

“Uskoro ćemo o tome donijeti odluku”, kazao je Pompeo nakon posjete Ankari.

Pompeo: Uskoro odluka o sankcijama

“Logično je da sada ukinemo sankcije povezane s tim slučajem, ali još nije donesena konačna odluka i moram o tome razgovarati s predsjednikom”, dodao je američki šef diplomacije.

Sjedinjene Države i Turska nedavno su si uzajamno nametnuli sankcije, nakon što je američki predsjednik Donald Trump pokušavao uvjeriti turskog predsjednika na oslobađanje pastora Andrewa Brunsona, koji je odbio optužbe o uključenosti u pokušaj vojnog udara protiv Erdogana prije dvije godine.

Trump je udvostručio carine na uvoz čelika i aluminija iz Turske, a Turska je udvostručila tarife na pojedine američke proizvode, poput putničkih automobila, alkohola i cigareta, kao odgovor na američke napade na tursku ekonomiju.

Turska lira je od početka ove godine deprecirala za blizu 40 posto prema dolaru uslijed zabrinutosti zbog ekonomske politike turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana i diplomatsko-trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama, prenijele su ranije agencije.

Izvor: Agencije