SAD odgađa povlačenje iz Afganistana

Odlazeći šef Pentagona je napomenuo kako će američke trupe imati i ograničenu antiterorističku misiju (Reuters)

Sjedinjene Američke Države će odgoditi povlačenje do tisuću vojnika iz Afganistana, izjavio je u subotu američki ministar obrane Chuck Hagel, dodajući da bi oni mogli ostati prvih nekoliko mjeseci 2015.

Službeno potvrđujući promjenu u američkom planu povlačenja, Hagel je rekao da bi početkom iduće godine u Afganistanu moglo ostati 10.800 američkih vojnika, a ne 9.800, kako je planirano.

Misija ostaje ista

“No, predsjednikovo odobrenje neće promijeniti misiju naših vojnika ili dugoročni plan našega povlačenja”, istaknuo je, kao prenosi Hina.

SAD u 2016. planira u Afganistanu zadržati 5.500 vojnika, a u 2017. smanjiti osoblje u svom veleposlanstvu u toj zemlji.

Do manjka u snagama NATO-a će doći jer zbog produženih izbora u Afganistanu zapadne vlade nisu potpisale sporazume s tom zemljom o svom doprinosu misiji nakon 2014, koja je dobila naziv “Operacija odlučna podrška”, istaknuo je Hagel, dodajući da će se povećani broj američkih vojnika odnositi samo na prvih nekoliko mjeseci 2015., prenosi Tanjug.

Kao što je predviđeno, američki vojnici neće sudjelovati u borbama već će samo obučavati i davati podršku afganistanskim sigurnosnim snagama.

Odlazeći šef Pentagona je napomenuo kako će američke trupe u Afganistanu u 2015. godini imati i “ograničenu antiterorističku misiju”, usmjerenu protiv Al-Kaide, kako bi se spriječilo da za ovu organizaciju Afganistan postane “sigurnosno utočište iz kojeg bi ugrožavala SAD”.

Izvor: Agencije