SAD odobrava ulazak Crne Gore u NATO

Odbor za vanjsku politiku američkog Senata jednoglasno je odobrio ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore Sjeveroatlantskom savezu (NATO).

O protokolu bi se trebao izjasniti i Senat u punom sazivu, a da bi taj dokument bio ratificiran potrebna mu je dvotrećinska većina od 100 senatora.

Informaciju o prihvaćanju crnogorskog ulaska potvrdio je senator Bob Corker, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Senata.

“Pozdravljamo Crnu Goru kao najnoviju članicu NATO-a. S obzirom na brojne izazove s kojima se suočava Savez, važno je da svaka država prođe proceduru i ispuni uvjet izdvajanja dva posto BDP-a za potrošnju na obranu”, rekao je Corker.

Američki Ustav zahtijeva dvotrećinsku većinu glasova u Senatu da SAD odobri prijem nove članice u NATO.

Prethodno nisu postojala slaganja svih senatora o ulasku Crne Gore u tu vojnu alijansu.

Kacin: SAD-u se žuri prije dolaska Trumpa

To što je Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u bio pred vanjskopolitičkim odborom američkog Senata jasna je poruka da Sjedinjene Američke Države žele odlučiti o tomu prije dolaska novog predsjednika u Bijelu kuću, ocijenio je slovenski veleposlanik pri Alijansi, Jelko Kacin. 

“To znači da postoji strategijski dogovor između odlazeće, demokratske administracije i dolazeće, republikanske administracije da se taj posao završi što prije”, rekao je Kacin za Radio Crne Gore.

Pretpostavlja se da će nakon odobrenja na Odboru za vanjsku politiku i od Senata biti zatražena široka podrška za članstvo Crne Gore u NATO.

Predstavnici 28-članica potpisali su protokol o prijemu Crne Gore 19. svibnja 2016. godine.

Do sada su Protokol o pristupanju Crne Gore ratificirale 22 od 28 članica Alijanse.

Izvor: Agencije