SAD odobrio prodaju naoružanja Emiratima

Predložena prodaja doprinijet će vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti SAD-a, saopćio Pentagon (Reuters)

State Department odobrio je mogućnost prodaje 160 raketa Ujedinjenim Arapskim Emiratima u vrijednosti od dvije milijarde dolara, saopćio je Pentagon.

Vlada UAE-a tražila je moguću prodaju 60 raketa tipa “Patriot” sa kanisterima i 100 sistema za navođenje raketa, kao i vojnu opremu, prenosi AFP.

“Ova predložena prodaja doprinijet će vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti SAD-a, poboljšanjem sigurnosti važnog saveznika (UAE) koji je “snaga” za političku stabilnost i ekonomski napredak na Bliskom istoku”, navodi se u saopćenju Pentagona.

UAE nije objavio svoj budžet za naoružanje, a konsultantska firma IHS Jane's procjenjuje da se radi o “nešto manje od dvadeset milijardi dolara godišnje”, rekao je Tate Nurkin, viši direktor za strateške procjene u IHS Jane'su.

Sajam naoružanja

Na ovogodišnjem sajmu naoružanja u Abu Dhabiju zaključeni su ugovori vrijednosti 5,26 milijardi dolara, prema službenim podacima.

Ugovori su sklopljeni na osnovu 90 objavljenih ponuda, izjavio je ranije mornarički pukovnik Ujedinjenih Arapskih Emirata Fahed Nasser al-Thehli posljednjeg dana 13. međunarodne izložbe i konferencije o naoružanju, najvećeg sajma naoružanja na Bliskom istoku.

Oružane snage UAE-a potpisale su tri ugovora s lokalnim proizvođačem oružja Nimr Automotiveom za nabavku 1.750 oklopnih vozila, prenijela je Fena agenciju Xinhua.

Ovogodišnji sajam privukao je 1.235 kompanija iz 57 zemalja, što je za tri posto više nego na prošlom sajmu, pokazali su službeni podaci.

Izvor: Agencije