SAD: Odšteta muslimanima zbog otkaza, jer nisu vozili alkohol

Tužbu je 2013. godine predala Komisija za jednaka prava za zaposlenje u SAD-u (AP)

Američka porota je odredila odštetu od 240.000 američkih dolara koju trebaju dobiti dvojica muslimana koji navode da su otpušteni iz autoprevozničke kompanije u Illinoisu nakon što su odbili dostaviti alkohol.

Sudija je ustanovio da je firma Star Transport Inc, sa sjedištem u Mortonu, prekršila vjerska uvjerenja Mahada Abassa Mohameda i Abdikarima Hassana Bulshalea.

Suđenje na kojem se odlučivalo da li trebaju dobiti obeštećenje okončano je 20. oktobra i čekala se odluka o iznosu odštete.

Tužbu je 2013. godine predala Komisija za jednaka prava za zaposlenje u SAD-u, a u tužbi se navodi kako su muškarci otpušteni 2009. godine nakon što su odbili voziti alkohol jer se to krši sa njihovim vjerskim načelima kao muslimana.

Katastrofalne posljedice

U tužbi se navodilo kako kompanija nije dvojici muslimana osigurala „odgovarajuću zamjenu“ i dala im otkaze „zbog njihove vjere“.

Sudija James Shadid odlučio je u korist Komisije u martu nakon što je kompanija priznala odgovornost.

June Calhoun, pravni zastupnik komisije u ovom slučaju, navodi kako Star Transport nije osigurao obuku nadležnima za personal u području diskriminacije što je dovelo do „katastrofalnih posljedica“ za dvojicu muškaraca.

„Pretrpjeli su istinsku nepravdu kojom se trebalo pozabaviti. Ovom presudom je porota pokušala ublažiti nepravdu i poslala jasnu poruku Star Transportu i drugim poslodavcima da će biti odgovorni u slučaju nezakonitih poteza oko uposlenika“, dodaje Calhoun.

Izvor: Agencije