Oglasi

SAD: Oko 6.500 veterana ubilo se u 2012.

Broj samoubistava aktivnih vojnika i vojnika u rezervi prošle godine premašio je broj poginulih vojnika u borbama.
Psiholozi smatraju da su razlozi samoubistava vojnika osjećaj sramote i krivice, posebno kada su ubijeni njihovi saborciAP

Američka vojska bori se da zaustavi pravu epidemiju samoubistava među veteranima, prenose agencije.

Prošle godine broj samoubistava američkih vojnika premašio je broj poginulih vojnika u borbama, objavio je britanski list Guardian, dodajući da se nakon jedne decenije angažiranja u ratnim zonama Pentagon sada suočava s još gorom situacijom.

Prema prilično sumornim statističkim podacima, 2012. godine je po prvi put u najmanje jednoj generaciji broj samoubistava među vojnicima u aktivnoj službi (177) premašio broj vojnika poginulih u ratnim dejstvima (176).

Sličan uznemirujući trend zabilježen je u svim rodovima američke vojske i rezervnim snagama. Prošle godine 349 vojnika izvršilo je samoubistvo, dok je 295 poginulo u borbenim okolnostima.

Međutim, statistika je još gora. Većina vojnika izvrši samoubistvo nakon što se povuče iz aktivne službe, što se zvanično registrira kao smrt veterana.

Prema tim podacima, oko 6.500 bivših vojnika ubilo se samo prošle godine, što je otprilike jedno samoubistvo na svakih 80 minuta.

'Osjećaj krivice'

Vojni psihijatar William Nash i njegove kolege razvili su poseban koncept "moralne povrede" kako bi razumjeli aktuelni val samopovređivanja, koji su definirali kao "povredu unutrašnjih uvjerenja o razlici između dobra i zla".

Prema njegovim riječima, radi se o razbijanju moralne sigurnosti bilo nečim što jeste ili niste uradili, ili nečim što je urađeno vama.

Nasuprot raširenom vjerovanju, razlozi samoubistava nisu strah i užasi kroz koje su vojnici prošli, već osjećaj sramote i krivice, posebno kada su ubijeni njihovi saborci.

"Bol koji vojnici osjećaju jer nisu uspjeli zaštititi svoju 'braću' po snazi i intenzitetu sličan je bolu koji osjete roditelji koji su izgubili dijete", rekao je Nash.

On je dodao da su izvori velikog bola i slučajevi "prijateljske vatre" kada američki vojnik slučajno ubije svog saborca, kao i operacije u kojima su žrtve bili civili, posebno žene i djeca.

Drugi važan faktor, naglašava Nash, jeste otpuštanje iz vojske, što stvara jak osjećaj gubitka kod ljudi koji su vodili hermetički zatvoren život unutar vojnih snaga i odjednom se u jednom trenutku nađu van toga.

Izvor: Agencije