SAD: Okončati borbenu misiju u Afganistanu

NATO najavio povlačenje do 2014. godine, ali SAD su spremne na trajnu prisutnost u Afganistanu (Getty Images)

Sjedinjene Američke Države i NATO nastojat će okončati svoju borbenu misiju u Afganistanu iduće godine te pomaknuti težište na ulogu pružanja podrške i obuku afganistanskih snaga sigurnosti, izjavio je američki ministar odbrane Leon Panetta.

Ovo je prvi put da američka administracija predviđa završetak borbenih aktivnosti do druge polovine sljedeće godine.

Rasmussen: Sve po planu

Generalni sekratar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u četvrtak da osposobljavanje afganistanskih snaga ide po planu i da će one preuzeti odgovornost za stanje u zemlje do polovice sljedeće godine, a misija NATO-a će završiti do kraja 2014. godine.

“Svakim danom afganistanske snage postaju jače i sposobnije. One predvode oko 40 posto od svih borbenih operacija. Očekujemo da afganistanske snage preuzmu kontrolu u svim dijelovima zemlje do polovice 2013. godine. Od tog trenutka one će biti na prvim linijama na cijelom teritoriju Afganisana”, rekao je on prije početka dvodnevnog neformalnog sastanka ministara obrane 28 zemalja članica u Briselu.

Rasmussen je dodao da u tome nema ništa novo i da još uvijek vrijede odluke sa samita u Lisobonu, prema kojima će se NATO-a misija u Afganistanu (ISAF) završiti do kraja 2014. godine.

“Nadamo se da ćemo do sredine ili kraja 2013. godine moći obaviti tranziciju sa borbene uloge na obuku, savjetovanje i podršku”, kazao je Panetta reporterima u svom avionu na putu ka Briselu, gdje će prisustvovati sastanku NATO-a.

Uvijek spremni za borbu

“Tako smo otprilike postupili i u Iraku. To ćemo pokušati uraditi u Afganistanu”, kazao je on.

Američki vojni zapovjednici rekli su u posljednjih nekoliko sedmica da će ove godine započeti prelaz prema preuzimanju veće savjetodavne uloge, dok afganistanska nacionalna vojska i policija preuzimaju veću odgovornost za borbu protiv pobunjenika.

Panetta je rekao da bi snage SAD-a i NATO-a još uvijek ostale aktivno angažirane u pomaganju djelovanja afganistanskih snaga.

Iako je afganistanska vojska narasla u veličini i sposobnosti, ona još ovisi o američkoj vojsci za zračnu moć, za pokrete postrojbi, opskrbu i medicinsku pomoć.

“Uloga u kojoj ćemo biti angažirani još je prilično robusna. To neće biti neka vrsta formalne borbene uloge u kojoj smo sada, no to ne znači da nećemo biti spremni za borbu. Bit ćemo uvijek spremni, jer uvijek moramo biti sposobni odbraniti se”, rekao je Panetta.

On je kazao da će snage SAD-a i NATO-a ostati u Afganistanu do kraja 2014. godine, što je rok koji je NATO odredio za završetak svoje uloge u ratu.

Trajna prisutnost

Čelnik Pentagona je rekao da će američki vojnici vjerovatno ostati u Afganistanu na neodređeni rok nakon toga, kako bi obavljali protuterorističke misije i davali podršku afganistanskim snagama sigurnosti.

“Mi smo opredijeljeni za trajnu prisutnost tamo”, naglasio je on.

U petak je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy neočekivano objavio u Parizu da će njegova zemlja ubrzati planirano povlačenje vojnika nakon incidenta u kojem je afganistanski vojnik ubio četiri francuska vojnika.

Američki dužnosnici su rekli da su zapanjeni Sarkozyevom izjavom, ali se nadaju da će Francuska zadržati neke snage u Afganistanu u savjetodavnoj ulozi.

Rekli su kako nije bilo naznaka da bi drugi NATO saveznici tražili prijevremeno povlačenje.

Izvor: Agencije