Oglasi

SAD opomenuo Albaniju zbog 'nepromišljenih' riječi o Kosovu

Izjava albanskog premijera Edija Rame o zajedničkom predsjedniku Albanije i Kosova nije dobra za odnose sa susjedima.
Edi Rama smatra da je njegova izjava izazvala nepotrebne reakcije u Tirani, Prištini, regiji i BriseluEPA

Sjedinjene Američke Države pozvale su Albaniju da izbjegava "nepromišljene riječi", nakon što je njen premijer nagovijestio jednog predsjednika i jedinstvenu sigurnosnu politiku za svoju zemlju i susjedno Kosovo u govoru koji je razbjesnio Srbiju.

Obraćajući se Skupštini Kosova u nedjelju, na 10. godišnjicu nezavisnosti zemlje, albanski premijer Edi Rama je rekao: "Kosovo i Albanija će imati jedinstvenu vanjsku politiku, a ne samo ambasade i diplomatska predstavništva, a zašto ne i jednog predsjednika, simbol nacionalnog jedinstva, te jednu nacionalnu sigurnosnu politiku."

Rama je kasnije kazao kako su njegove riječi izvađene iz konteksta, ali je Evropska unija saopćila kako nisu "bile od pomoći", a Srbija je optužila albanskog premijera da želi stvoriti "veliku Albaniju".

'Ostaviti jezik iz prošlosti'

Američka ambasada u Tirani izrazila je razočarenje Raminim riječima.

"Nepromišljene riječi, koje smjeraju na ujedinjenje, nisu od pomoći i štete odnosima Albanije s njenim susjedima. Pozivamo sve čelnike da budu dobri susjedi i ostave se jezika podjela iz prošlosti", navodi se u saopćenju.

Albanski premijer smatra da je ta izjava izazvala nepotrebne reakcije u Tirani, Prištini, regiji i Briselu i tvrdi da je izvučena iz konteksta.

"Nisam ništa izjavio. Jedna slobodna rečenica je izvučena iz konteksta i pretvorila se u politički program. Dozvolio sam sebi da djelujem po čistoj mašti. Niko mi ne može zabraniti da maštam. Što se tiče toga kako bi se to moglo dogoditi sa zakonodavne tačke gledišta, moja mašta nije otišla tako daleko", kazao je Rama za albanske medije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.