SAD opravdava ubistvo Amerikanca dronom

Al-Awlaki je ubijen u Jemenu 2011. (EPA)

Američki savezni žalbeni sud objavio je tajne dokumente kojima se opravdavaju napadi bespilotnim letjelicama s ciljem eliminacije američkih građana bez procesa, naprimjer Anwara al-Awlakija, imama povezanog s Al-Kaidom, ubijenog u septembru 2011. u Jemenu.

U objavljenom memorandumu Ministarstva pravde navodi se da je Vlada Sjedinjenih Američkih Država smatrala Al-Awlakija “operativnim čelnikom” jedne “neprijateljske sile” te da je zbog toga bilo zakonito za Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) da ga napadne bespilotnom letjelicom, iako je bio američki državljanin.

Al-Awlaki je imao dvojno državljanstvo: SAD-a i Jemena.

Žalbeni sud New Yorka odobrio je zahtjev Američke unije za odbranu građanskih sloboda (ACLU) i lista The New York Times, koji su u februaru 2012. istakli potrebu najveće moguće transparentnosti u pogledu mogućnosti ubijanja američkih građana bez davanja dokaza i bez pravosudnih mjerila kojima se vode oni koji odlučuju.

Obamina Vlada se protivila toj objavi tokom pravosudne procedure koja je počela krajem 2010. i odustala od žalbe, kada je Sud krajem aprila naredio objavu bilješki Ministarstva pravde.

Na američkoj crnoj listi

U tom dokumentu od 16. jula 2010. David Barron, tadašnji zvaničnik Ministarstva pravde, utvrđuje zakonitost udara na američke građane poput Al-Awlakija, ocijenivši da je njegovo hapšenje nemoguće izvesti.

Anwar al-Awlaki je ubijen krajem septembra 2010. u Jemenu u napadu bespilotnom letjelicom CIA-e.

Amerikanac Samir Khan, urednik Al-Kaidinog magazina na engleskom jeziku, ubijen je u istom napadu, dok je Abdulrahman al-Awlaki, šesnaestogodišnji sin Anwara al-Awlakija, ubijen u oktobru 2011. godine u napadu bespilotnom letjelicom u Jemenu.

Američki zvaničnici su tvrdili da je Al-Awlaki širio poruke Al-Kaide putem bloga, socijalnih mreža i e-maila.

“Al-Awlaki je problem”, rekao je John Brennan, savjetnik Baracka Obame, u januaru 2010. godine. “Očito je da je dio Al-Kaide na Arapskom poluotoku. Nije samo imam.”

Brennan je direktno optužio Al-Awlakija za veze sa Nidalom Hasanom, američkim vojnim psihijatrom, osuđenim na smrt zbog ubistava 13 ljudi u vojnoj bazi Fort Hood u Texasu u novembru 2009. Faisal Shahzad, koji je u maju 2010. godine pokušao samuobilački napad podmetanjem bombe pod automobil na njujorškom Times Squareu, bio je direktno potaknut na nasilje porukama iz propovijedi Anwara al-Alwakija, tvrdile su američke vlasti.

Al-Awlaki je možda imao kontakt i sa nigerijskim studentom Umarom Faroukom Abdulmutallabom, optuženim za pokušaj napada na avion koji je letio na relaciji Amsterdam – Detroit na Božić 2009. godine, rekao je Brennan.

U julu 2010. Washington je stavio Al-Awlakija na listu osoba koje podržavaju terorizam te su mu zamrznuta sva finansijska sredstva i zabranjene bilo kakve transakcije.

U videosnimku koji je AQAP postavio na internet u maju 2010, Al-Awlaki je pozvao muslimane koji služe u američkoj vojsci da slijede primjer Hasana, a u istoj poruci branio je Abdulmutallaba.

Izvor: Al Jazeera i agencije