SAD: Optužbe za islamofobiju zbog odbijanja izbjeglica

Više od polovine Sirijaca moralo je napustiti svoje domove (EPA)

Piše: Patrick Strickland

Grupa američkih guvernera je izjavila da će odbiti primiti sirijske izbjeglice u svoje države nakon napada u Parizu, zbog čega su ih optužili za islamofobiju.

Najmanje 26 guvernera američkih saveznih država iz desničarske Republikanske stranke u nedjelju i ponedjeljak je reklo da će odbiti primiti sirijske izbjeglice.

To su, između ostalih, guverneri sljedećih država: Teksasa, Georgije, Ohija, Massachusettsa, Alabame, Michigana, Louisiane, Indiane, Floride, Mississippija, Arizone, Illinoisa, Sjeverne Caroline, Wisconsina i Arkansasa.

Ove izjave su uslijedile nekoliko dana nakon niza napada širom francuske prijestolnice, u kojima je smrtno stradalo 129 ljudi, a povrijeđeno više od 350.

Grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napade.

Nekolicina guvernera je citirala izvještaje u kojima se kaže da je sirijski pasoš pronađen u blizini tijela jednog od muškaraca za kojeg se sumnja da je napadač, a koji je ubijen tokom incidenta.

Iako države nemaju nadležnost da spriječe primanje izbjeglica unutar svojih granica, guverneri mogu izdati naredbu da njihovi lokalni izbjeglički programi ne sarađuju s federalnom vladom.

‘Strah i islamofobija’

Međutim, iz Vijeća američko-islamskih odnosa kažu da su izjave guvernera pokazatelji sve veće islamofobije među mnogima u SAD-u.

“Vjerujemo da ovi guverneri podliježu strahu i islamofobiji”, kazao je za Al Jazeeru Ibrahim Hooper, direktor komunikacija u CAIR-u.

“Ovo zaista nije stvarni problem, jer izbjeglice i imigrante vlasti temeljno provjeravaju prije ulaska u SAD.”

Iako je SAD do danas prihvatio samo 1.500 srijskih izbjeglica, Bijela kuća je ranije ove godine najavila da će još 10.000 izbjeglica biti primljeno i razmješteno u SAD-u tokom 12-mjesečnog perioda.

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson je na Twitteru napisao da će se “protiviti premještanju sirijskih izbjeglica” u njegovu državu.

”Udaranje po izbjeglicama je veoma hrabro”, napisala je.

Prema riječima Hoopera iz organizacije CAIR, republikanske antiizbjegličke mjere su dio dugog obrasca diskriminacije muslimana koju provode zakonodavci.

Iz ove grupe kažu da je više od 12 kandidata tokom svoje kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine koristilo islamofobičnu retoriku.

Ova organizacija je zabilježila da je samo u 2013. godini 36 nacrta zakona izrađenih da “ocrne” muslimane uvedeno u 16 različitih država. Sve su ih uveli republikanci.

Komentirajući napade u Parizu, Hooper je rekao: “Republikanci podržavaju islamofobiju, što je sada popularno, i koriste ove užasne napade.”

Izvor: Al Jazeera