SAD optužen da je muzikom podrivao Kubu

Čini se da je jedno od oružja koje Američka vlada koristi protiv Kubanske – hip hop. Naime, pojavile su se optužbe da je jedna američka agencija pokušala da se tajno infiltrira na kubansku muzičku scenu kako bi podstakla Kubance na društvene promjene.

Nazivaju se Los Aldeanos. Međutim, članovi ovog hip hop dua možda nisu obični muzičari.

Prema novootkrivenim dokumentima, dio su skupine muzičara koji su, bez svog znanja, sudjelovali u tajnom programu Američke vlade čiji je cilj bio poticanje na političke promjene na Kubi.

Ideja je bila infiltrirati se na kubansku hip hop scenu i proširiti poruku nezadovoljstva. Ali program je, navodno, izazvao neželjenu reakciju.

Ovu inicijativu plaćala je razvojna agencija po imenu USAID, koja je s partnerima na Kubi sklopila ugovore vrijedne milione dolara.

Navodno je inspirirana protestnim koncertima u Srbiji, koji su prije 14 godina pomogli da se s vlasti svrgne Slobodan Milošević. Ali neki izvođači našli su se u opasnosti.

„Jednu od najjačih kritika izazvala je činjenica da su mladi kubanski muzičari uključeni u program s jasnim političkim ciljevima, a da im to nije rečeno. Bilo je najmanje šest slučajeva pritvaranja i ispitivanja i ugovarača i Kubanaca. Nevini umjetnici na taj način došli su u sukob sa kubanskim vlastima“, kaže reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Iz USAID-a su za Al Jazeeru rekli da program nikad nije bio tajna, nego dio napora vezanih za jačanje kubanskog društva. U State Departmentu kažu da je sigurnost svih uključenih u program bila odgovornost ugovarača.

„Priznajemo da su obični Kubanci u opasnosti da uznemire kubanske vlasti učešćem u društvenim inicijativama. Zbog toga su ovi programi vođeni s odgovarajućom diskrecijom, koja je bila odgovornost korisnika granta“, kaže glasnogovornica State Departmenta, Jen Psaki.

Ovo nije prva optužba na račun USAID-a za potkopavanje Kubanske vlade – agencija je plaćala i lažni prodemokratski nalog na Twitteru.

Ali stariji Amerikanci kubanskog podrijetla u Miamiju podupiru ovakve programe.

„Čvrsto vjerujem da se sve može postići na sličan način, možda ne pomoću USAID-a, kako se ne bi stvarali problemi drugim programima, ali šta god se može učiniti pozitivna je stvar“, kaže Randy Espinet, stanovnik Miamija.

Ali kritičari smatraju da je američko potkopavanje Kubanske vlade kontraproduktivno.

„Sve što se time postiže je da i dalje izvlačimo najgore iz kubanskog režima, vlade koja je veoma represivna. Putem ovakvih poteza i operacija samo pomažemo u izazivanju dodatne paranoje i nepovjerenja, i potičemo ih da se obruše na sve segmente društva“, smatra Ric Herrero iz organizacije Cuba Now.

Program, koji je trajao dvije godine, ugašen je, a kritičari strahuju da će najteže posljedice sada snositi kubanski muzičari koji nemaju veze s SAD-om i politikom.

Izvor: Al Jazeera