SAD optužio Rusiju za hakerski napad na Ukrajinu

Belgijsko savezno državno tužilaštvo još je 2018. učestvovalo u cyber napadu na Amaq (AP)

Sjedinjene Američke Države javno su okrivile Rusiju za izvođenje kibernetičkog napada prošle godine, tzv. NotPetya, koji je oštetio vladina i poslovna računala u Ukrajini prije nego se proširio diljem svijeta, javlja Reuters. 

Priopćenje Bijele kuće došlo je nekoliko sati nakon što je britanska vlada pripisala napad Rusiji, što je zaključak do kojega su već došli i koji su objavili mnogi stručnjaci za kibernetičku sigurnost iz privatnog sektora.

“Napad u lipnju 2017. proširio se diljem svijeta prouzročivši milijarde dolara štete u Europi, Aziji i Amerikama”, navela je u priopćenju glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

Rusi negirali optužbe

“Bio je to dio aktualnog napora Kremlja da destabilizira Ukrajinu i jasno pokazuje sudjelovanje Rusije u aktualnom sukobu.

Ovo je isto tako bio bezobziran i neselektivan kibernetički napad, na koji će se odgovoriti međunarodnim posljedicama”, dodala je Sanders.

Rusija je negirala optužbu britanske vlade da je stajala iza napada navodeći kako je to dio “rusofobne” kampanje koju, kako je rečeno, vode neke zapadne zemlje.

Izvor: Agencije