SAD optužio Rusiju za kršenje sporazuma o nuklearnim snagama

Sporazum zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara (EPA)

Rusija je nastavila “flagrantno kršenje” sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), saopćile su u utorak američke vlasti koji su ranije zaprijetile da će se povući iz tog sporazuma iz vremena Hladnog rata.

Diplomate iz Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u utorak su u Ženevi razgovarali o tom sporazumu, prenosi Beta.

Sjedinjene Američke Države su u decembru uputile ultimatum Rusiji, dajući toj zemlji rok od 60 dana da poštuje sporazum, jer će se u protivnom povući.

“Sastanak je bio razočaravajući jer je jasno da Rusija nastavlja flagrantno kršenje tog sporazuma”, izjavila je Andrea Thompson, američka zvaničnica State Departmenta zadužena za kontrolu naoružanja i pitanja međunarodne sigurnosti.

Thompson, koja je predvodila američku delegaciju u Ženevi, rekla je da Rusija nije objasnila kako će se vratiti “integralnom i provjerljivom poštovanju obaveza” prema sporazumu.

Odgovornost za raskid

Pomoćnik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, koji je predvodio delegaciju Rusije, izjavio je poslije sastanka da će SAD “u potpunosti” biti odgovoran za raskid sporazuma.

“Jasno vidimo da SAD želi da ide do kraja u namjeri da unište sporazum”, rekao je Rjabkov.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u oktobru da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma koji su prije 30 godina, u sovjetsko vrijeme, potpisali Washington i Moskva. Trump je optužio Rusiju da je prekršila taj sporazum, što je Moskva demantirala.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja – krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara. Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa 1987. godine potpisali su Ronald Reagan i Mihail Gorbačov.

Izvor: Agencije