SAD: Optužnice protiv sedam ruskih obavještajaca

Sjedište ruske vojne obavještajne službe u Moskvi: Pripadnici GRU-a sve češće budu uhvaćeni (AP)

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država optužilo je sedam ruskih obavještajnih djelatnika za hakerske napade na antidoping agencije i druge organizacije, samo nekoliko sati nakon što su zapadnjački zvaničnici iznijeli nove optužbe protiv moskovske tajne vojne špijunske agencije GRU, navodi agencija Reuters.

Zapadne države su optužile GRU za nove cyber-zločine, a holandski i britanski predstavnici su okarakterizirali rusku obavještajnu agenciju kao “drsku”, zbog navodnih napada na međunarodnu agenciju za praćenje hemijskog oružja i istragu obaranja aviona Malaysian Airlinesa iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

Mattis: Rusija mora odgovarati

Rusija mora odgovarati za osujećeni kibernetički napad na UN-ovu agenciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW), rekao je u četvrtak američki državni sekretar James Mattis.

„Rusi su uhvaćeni s opremom, ljudima koji to rade i moraju za to platiti cijenu. Morat će za to odgovarati“, rekao je Mattis u Briselu nakon sastanka ministara odbrane NATO-a.

Napad je nazvao „posljednjim primjerom bezobzirnog i neodgovornog ponašanja Moskve širom svijeta“, dodajući kako SAD stoji uz Veliku  Britaniju, Holandiju i ostale saveznike.

„Kako ćemo odgovoriti na to politička je odluka država kojih se to tiče, a mi ćemo biti uz njih. Ali to nužno ne znači da treba odgovoriti istom mjerom“, dodao je Mattis.

U američkoj optužnici se navodi kako je GRU napao žrtve jer su one javno podržavale zabranu takmičenja ruskih sportaša na međunarodnim takmičenjima i što su osudili doping program koji je podržavala ruska država.

Protjerani iz Holandije

Tužitelji navode kako su Rusi napali kompaniju za nuklearnu energiju iz Pennsylvanije, zatim međunarodnu organizaciju koja je istraživala hemijsko oružje u Siriji te istragu trovanja bivšeg pripadnika GRU-a.

U optužnici se navodi kako je hakiranje često izvođeno iz velike udaljenosti, a ako ono ne bi bilo uspješno, hakeri bi izvodili hakerske operacije “na licu mjesta”, ili “iz velike blizine” mjesta napada.

Dodaje se kako su članovi GRU-a putovali sa sofisticiranom opremom kako bi napali žrtve preko mreža bežičnog interneta (WiFi).

Navodni hakerski napadi GRU-a na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja – OPCW desili su se u aprilu i vlasti su ih poremetili, navela je ministrica odbrane Holandije Ank Bijleveld.

Četiri ruska obavještajca su odmah protjerana iz Holandije tada, dodala je.

Govoreći o ruskim hakerskim napadima na istragu leta MH17, kazala je: “Bili smo svjesni interesa ruskih obavještajnih službi za ovu istragu i poduzeli smo potrebne mjere.”

Salva osuda – od australske, britanske i holandske vlade – čini više od pokazivanja prstom na Moskvu, navodi Reuters.

Dodaje se kako one povezuju seriju špijunskih operacija koje su pogodile fizički svijet i digitalnu sferu.

Trovanje i obaranje aviona

Britanski ambasador u Holandiji navodi kako su muškarci uhvaćeni u Hagu kod sjedišta OPCW-a, naprimjer, bili iz istog odjela GRU-a (Jedinica 26165) koji su optužili američki istražitelji za upad u mail adresu Demokratskog nacionalnog komiteta i napravili haos tokom predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine.

S druge strane, OPCW je istraživao trovanje bivšeg pripadnika GRU-a i dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja, gdje je korišten nervni agens “novičok”.

Hakiranje i objava ljekarskih podataka brojnih sportaša 2016. godine i obaranje aviona na letu MH17 iznad istočne Ukrajine također navodno na sebi imaju otiske prstiju GRU-a.

Holandski istražitelji su objavili kako su špijuni uhvaćeni kod sjedišta OPCW-a imali laptop sa kojeg se povezivalo na mreže nedaleko od Svjetske antidoping agencije i malezijskih hotela gdje su se okupljali istražitelji pada.

Moskva je kasnije objavila seriju odbacivanja optužbi, ali optužbe Zapadnjaka, podržane velikom količinom snimaka i podataka koji su potvrđeni nezavisno, prave sliku GRU-a kao agencije koja bez problema prelazi “crvene linije” i sve češće bude uhvaćena, dodaje Reuters.

Izvor: Agencije