SAD: Oružje u rukama i dvogodišnjaka

Broj Amerikanaca koji žele strožije zakone o oružju porastao je nakon masakra u Connecticutu, u kojem je ubijeno 20 djece.

Riječ je o pooštrenju zakona kojim bi se prodavači obavezali na strožiju provjeru osoba prije nego što im prodaju vatreno oružje te o ograničenju prodaje takozvanog napadačkog, ili poluautomatskog i automatskog naoružanja.

“U Americi se godišnje proda oružja i streljiva u vrijednosti dvije milijarde i 300 milijuna dolara”, izvještava dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić iz Sjedinjenih Država.

Prodaja u porastu

Prodaja je u porastu posljednjih nekoliko godina i za sada nema nikakvih podataka da najnovija tragedija na nju negativno utječe.

Štoviše, vlasnik jedne trgovine oružjem kaže da je u danima nakon masakra u Connecticutu prodaja znatno povećana.

“Jučer je bila najbolja prodaja u posljednjih 20 godina. Danas će se vjerojatno tako nastaviti”, otkriva Karl Durkheimer, vlasnik trgovine oružjem.

Razlog je strah kupaca od novih propisa. Zato se sada masovno prodaje oružje koje bi moglo biti stavljeno na popis zabranjenih, ako Kongres usvoji takav prijedlog.

U Zombie Guns Store ovako se obraćaju kupcima: “U današnjem snimku istražit ćemo ideju kojih pet komada oružja trebate kupiti kako bi se pripremili za moguću zabranu prodaje napadačkog oružja.”

Dakle, poruka je – nagomilajte što više oružja.

Većina ljudi koji kupuju ovakvo naoružanje nema povjerenja u američku Vladu te smatra da imaju pravo naoružati se do zuba.

Rocker Ted Nugent je poznat po protuvladinim porukama.

“Moramo se boriti u ovom ratu kultura, u kojem će birokrati, koji imaju vrhovni autoritet u Americi, prisiliti ljude da budu nenaoružani i bespomoćni. To je ta kontrola oružja. Cilj je da mi – američki narod – priznamo da birokrati upravljaju Amerikom, a oni prisiljavaju vas i mene da budemo nenaoružani i bespomoćni. Pridružite se organizaciji Vlasnici oružja i zaustavimo one koji mrze slobodu i narod”, poručio je on.

U mnogim dijelovima Sjedinjenih Država odnos prema oružju se izgrađuje od malih nogu. Kao što to roditelji uče dvogodišnju Bailey.

Bailey puca iz oružja koje se zove Bushmaster AR-15, isto ono kojim je Adam Lanza ubio 20 učenika prvog razreda u osnovnoj školi u Newtownu u Connecticutu i njihovih šest nastavnika.

Uprkos tome, direktor komunikacija organizacije Vlasnici oružja Erich Pratt kaže da restrikcija naoružanja nije odgovor na nasilje te da bi se u Newtownu sve okončalo drugačije da su nastavnici bili naoružani.

“Mislimo da oni koji su potencijalne žrtve trebaju biti sposobni prvi zaustaviti loše ljude.”

Jedan 11-godišnjak iz Utaha odlučio je stvari uzeti u svoje ruke, tačnije, odlučio je pištolj uzeti u svoje ruke, da bi se, kako je rekao – zaštitio od napada sličnog onome u Newtownu.

Prijetio ubistvom

Ali, na odmoru taj učenik šestog razreda osnovne škole uperio je pištolj u svoje vršnjake.

Isabelle Rios, učenica, kaže: “Izvadio je pištolj i uperio ga u moju glavu i u mog prijatelja Teda. Rekla sam da ću sve to kazati, a on je odgovorio – ‘Ako nekome kažeš, ubit ću te!'”

Možda taj dječak prije nije volio oružje, ali netko ga je naučio da voli i puca.

“I masovni ubojica iz Connecticuta Adam Lanza je uz svoju majku zavolio oružje i često su išli zajedno vježbati na strelište. Završetak te priče sada zna cijeli svijet”, izvještava Puljić.

Izvor: Al Jazeera