SAD oslobodio Jemence iz Guantanama

Američka vlada oslobodila je četvericu Jemenaca iz zatvora Guantanamo na Kubi i poslala ih u Saudijsku Arabiju. Predsjednik Barack Obama pokušava smanjiti broj zatvorenika, kojih je ostalo 59, prije nego što napusti Bijelu kuću. U zatvoru u zalivu Guantanamo na Kubi proveli su više od deset godina.

“Sve što mogu reći jest da se prema životinjama bolje postupa. Najgore je bilo u prvom periodu, dok je [George W.] Bush bio na vlasti. Kad je Obama preuzeo, postalo je malo bolje, ali i dalje je bilo loše”, kaže Mohammed Rajab Sadiq, bivši zatvorenik.

Washington je u četvrtak oslobodio četvericu Jemenaca, koji su nakon toga stigli u Riyadh, gdje su ih čekali članovi porodice. Ali, deseci zatvorenika i dalje se nalaze na Kubi. Zatvaranje Guantanama jedno je od obećanja koja Obama nije uspio ispuniti. Za to krivi zemlje partnere, koje nisu bile voljne prihvatiti oslobođene, kao i konzervativne američke političare, koji su ga sputavali.

“Istina je da nisam mogao zatvoriti tu prokletu stvar zbog kongresnih ograničenja koja su nam nametnuta”, rekao je Obama u novembru prošle godine.

Trumpov pristup zabrinjava

Bijela kuća kaže da je od preuzimanja funkcije Obama oslobodio 183 zatvorenika. A njegov glasnogovornik Josh Earnest najavljuje nova oslobađanja.

“Vjerovatno će ih biti još. Kad god neko bude prebačen iz Guantanama, kad cijeli proces bude okončan, mi to objavimo. Naš će pristup ostati takav do 20. januara”, izjavio je Earnest.

A tada Bijelu kuću preuzima Donald Trump. Borci za ljudska prava strahuju da će preostali zatvorenici ostati u Guantanamu, bez optužnica. Trump je u utorak na Twitteru tražio blokiranje daljnjih oslobađanja. “To su izuzetno opasne osobe”, napisao je. “Ne bi im trebalo dozvoliti da se vrate na bojište.”

“Novoizabrani predsjednik govorio je o zlostavljanju i mučenju kao da je to moguća buduća politika. Govorio je i da želi povećati broj zatvorenika u Guantanamu”, izjavila je Elizabeth Beavers iz Amnesty Internationala.

A zbog toga su osjećaji boraca za ljudska prava pomiješani. Pozdravili su vijest o puštanju četverice zatvorenika, ali ne kriju strah za sudbinu onih koji su i dalje iza rešetaka.

Izvor: Al Jazeera