SAD: Otpor planu smanjenja štetnih plinova

Američki predsjednik Barack Obama uputio se na svjetski summit o klimatskim promjenama s planom da se u SAD-u smanji emisija ugljik-dioksida za 26 posto tijekom idućih 15 godina.

No, njegov plan suočen je s pravnim izazovima u više od polovine saveznih američkih država, među kojima je najglasnija Zapadna Virdžinija.

Strojevi koji proizvode rudarsku opremu u Phillipsovom pogonu su utihnuli. Radni tjedan ove tvrtke sveo se na četiri radna dana.

Suvlasnik tvornice bio je prisiljen otpustiti dvije trećine radnika tijekom protekle tri godine.

“Nekada smo znali koristiti 30 ovakvih strojeva istovremeno, a danas niti jedan”, kaže Tom Cushman iz Phillips Machine.

Sve veća upotreba zemnog plina

On krivi sve veću upotrebu zemnog plina te plan predsjednika Obame o čistoj energiji, koji podrazumijeva donošenje niza zakona čiji je cilj smanjenje emisije štetnih plinova.

“Kada muhu ubijete sjekirom umjesto krpom, onda nanesete mnogo veću štetu čitavoj okolini”.

Beckley u Zapadnoj Virdžiniji je rudarski gradić – tradicija koja je vidljiva u Muzeju rudarstva, gdje umirovljeni rudari poput Rogera Jarrella turiste vode kroz rudnik star više od stotinu godina.

Roger tvrdi da rudarske kompanije ne samo da zapošljavaju manje radnika, nego plaćaju i sve manje poreza, što znači manje novca u proračunu njegove zajednice.

“Ako imamo lidera za kojeg narod vjeruje da im uzima kruh sa stola, zar se narod neće pobuniti?”, pita se Roger.

“Devedesetpet posto energetskih potreba Zapadna Virdžinija zadovoljava ugljenom, zato i nije iznenađujuće što ova zemlja predvodi borbu protiv Obaminog energetskog plana. Uz nju, 27 saveznih država je pokrenulo pravne postupke kako bi zaustavili provođenje predsjednikovog plana”, javlja reporterka Al Jazeere Kristen Saloomey.

Nove tehnologije

Ali, stručnjaci tvrde da je jača regulacija rudarske industrije jedini način da SAD ispuni svoj cilj smanjenja štetnih plinova za četvrtinu.

“Plan o čistoj energiji je najvažnija legislativa koja se tiče borbe protiv klimatskih promjena, budući da se tim planom treba smanjiti zagađenje energetskog sektora, koji je najveći izvor stakleničkih plinova”, objašnjava sveučilišni profesor Michael Burger.

Demokrati iz saveznih država koji se protive Obaminom planu, pozvali su predsjednika da poradi na jačoj promociji novih tehnologija u energetici, pomoću kojih se smanjuje zagađenje, a povećava učinkovitost korištenja ugljena.

Izvor: Al Jazeera