SAD otvara novu ambasadu u Londonu vrijednu milijardu dolara

Staklena struktura simbolizira 'temeljne demokratske vrijednosti transparentnosti, otvorenosti i jednakosti' (EPA)

Djelatnici američke ambasade u Londonu preselit će se sljedećeg mjeseca u svoj novi dom, milijardu dolara vrijedan 12-spratni stakleni neboder s pogledom na rijeku Temzu.

Dugo planirano preseljenje događa se nakon izbora novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. koji je otvorio novu dimenziju “posebnih odnosa” između Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije – političkog, kulturnog i vojnog savezništva. potvrđenog tokom posljednjih stotinjak godina na frontovima širom svijeta, prenosi Hina.

Najbliži britanski saveznik napustit će dosadašnju ambasadu na Grosvenor Squareu. u središtu grada, golemu betonsku zgradu sagrađenu 1960. godine.

Taj je dio Londona bio poznat kao “Mala Amerika” tokom Drugog svjetskog rata, kad se na istom trgu nalazio glavni vojni štab generala Dwighta Eisenhowera.

Nova lokacija na južnoj obali rijeke Temze nalazi se usred bivše industrijske zone. koja upravo prolazi kroz proces urbane obnove.

Odnosi na velikom testu

U novoj zgradi radit će 800 ljudi, a svakoga dana očekuje se da će kroz nju proći 1.000 posjetitelja.

Arhitektonski natječaj za novu zgradu otvoren je još 2008. godine, a izabrana staklena struktura simbolizira “temeljne demokratske vrijednosti transparentnosti, otvorenosti i jednakosti”.

Međutim, američko-britanski odnosi posljednjih su mjeseci na velikom testu: dvije vlade ne slažu se oko brojnih međunarodnih pitanja, poput iranskog nuklearnog sporazuma i američke odluke o priznanju Jerusalema glavnim gradom Izraela.

Ranije ovog mjeseca britanska premijerka Theresa May javno je kritizirala američkog predsjednika zbog prenošenja antislamskih videosnimaka britanskih ekstremista na Twitteru, na što je Trump oštro odgovorio, poručivši Theresi May da se “fokusira na islamski ekstremizam u Velikoj Britaniji”.

Izvor: Agencije