SAD piscima pruža utočište od cenzure

U dijelu Pittsburgha, američke savezne države Pennsylvania, nalazi se utočište za pisce iz svih dijelova svijeta. Tu se sklanjaju nadajući se da će tako pobjeći od cenzure. S druge strane, američki pisci sve su zabrinutiji zbog nadzora njihove države.

“Utočište” u Pittsburghu već 11 godina prihvaća azilante iz svih dijelova svijeta. Henry Reese nada se da bi ga mogao proširiti. Razmišlja o restoranu, knjižari i mjestu susreta. To ne samo da bi “Utočištu” omogućilo novi izvor prihoda za finansiranje novih azilanata, nego bi to pomoglo unapređenju kulture u zanemarenom dijelu Pittsburgha.

Svega nekoliko blokova dalje nalaze se kuće u kojima se nekad prodavala droga. Kasnije su tu bili smješteni pisci iz Kine, Salvadora i Mijanmara. Te građevine postale su prepoznatljive po prvom piscu koji je ovdje tražio utočište, pjesniku Huangu Xiangu, koji je provocirao cenzore tako što je pisao poeziju po zidovima.

Tu sada živi Yagoub Yadali. On je proveo 41 dan u iranskom zatvoru, nakon što je prijavljen za opisivanje preljuba u jednom od svojih romana. Potom je otišao u Sjedinjene Američke Države. Sada kaže kako osjeća da mu američki izdavači postavljaju neočekivana ograničenja.

“Očekuju da pišem o problemima u Iranu, a to je jedna vrsta cenzure i ograničenja za pisca. Žele da pišem o negativnim stvarima u svojoj zemlji, Bliskom istoku, o sukobima i terorizmu, a ja mrzim pisati o terorizmu”, rekao je Yagoub Yadali.

Pritisak samocenzure u SAD-u

Međutim, u tom prigovoru ima ponešto ironije, jer se upravo sada američki autori nalaze pod izvjesnom vrstom pritiska. Riječ je o samocenzuri kad je riječ o problemima američkog rata protiv terorizma.

Američki PEN ima 520 članova, a 85 postoi njih zabrinuto je zbog nadzora koji vrše američka vlada. Štaviše, jedan od šest pisaca izbjegava pisati ili govoriti o izvjesnim temama, jer se plaše da bi ih to moglo dovesti pod lupu organa nadzora. Isto toliko njih razmišljalo je da promijeni temu. Charles Shields bio je toliko zabrinut da je odustao od istraživanja za knjigu o Hladnom ratu.

“Istraživao sam pitanja odbrane, tako da sam pretraživao riječi poput ‘bombe’, ‘zagađene atmosfere’ i ‘radijacije’. Odustao sam od toga, jer sam shvatio da bi to moglo privući one koji traže potencijalne teroriste”, kazao je Shields.

Za Henryja Reesea sloboda izražavanja je nešto za što se mora stalno boriti, a ne uzimati zdravo za gotovo.

“To smatramo nečim prirodnim, ali toga može nestati, kao i tekuće vode”, rekao je Reese.

Proširenje “Utočišta” je simbol aktivne borbe protiv cenzure.

Izvor: Al Jazeera