SAD planira da iskoristi ‘arapski NATO’ protiv Irana

Prestolonasljednik Saudijske Arabije i predsjednik SAD-a u Ovalnom uredu (Reuters)

Sjedinjene američke države tiho pokušavaju napraviti sigurnosnu i političku alijansu sa šest zaljevskih arapskih država, Jordanom i Egiptom, kako bi se suprotstavili ‘iranskoj ekspanziji u regiji.’

Bijela kuća želi vidjeti bolju saradnju između zemalja u raketnoj odbrani, vojnoj obuci, protuterorizmu i drugim pitanjima kao što su jačanje regionalnih ekonomskih i diplomatskih veza, prenosi Reuters.

Plan je uspostaviti ono što su dužnosnici u Bijeloj kući i na Bliskom istoku nazvali „arapskim NATO-om“ sunitskih muslimanskih saveznika, što će vjerovatno podići tenzije između SAD-a i šiitskog Irana. Dvije zemlje zaoštrile su odnose od kako je Donald Trump stupio na dužnost.

Zvaničnici se nadaju da bi se o Bliskoistočnom strateškom savezu (MESA) moglo raspravljati na samitu koji bi se trebao održati u Washingtonu 12. i 13. oktobra.

Saudijski dužnosnici su prošle godine govorili o ideji sigurnosnog pakta prije posjete Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji, gdje je najavio veliki ugovor o kupoprodaji naoružanja, ali izvori iz SAD-a kažu da prijedlog još nije stigao.

„MESA će služiti kao bedem protiv iranske agresije, terorizma i ekstremizma, te će donijeti mir na Bliskom istoku“, izjavio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, upozoravajući kako je neizvjesno hoće li sigurnosni plan biti spreman do oktobra.

Destabiliziranje regije

Slične inicijative za razvoj čvršćeg saveza sa Zaljevom dolazile su i od prethodnih američkih administracija, ali nisu bile uspješne.

Washington, Rijad i Abu Dabi krive Iran za destabiliziranje regije potičući nemire u nekim arapskim zemljema kroz pojedine grupe i sve više prijeti Izraelu.

Savez bi istakao Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate koji bi se bliskom saradnjom sa Trumpovom administracijom suprotstavili Iranu.

Nejasno je kako bi se taj savez odmah suprotstavio Teheranu, ali Trumpova administracija i sunitski saveznici mogli bi udružiti interese u sukobima u Jemenu i Siriji, kao i u odbrani zaljevskih pomorskih ruta kojima se isporučuje najveći dio nafte u svijetu.

Viši iranski zvaničnik kazao je da „pod izgovorom osiguranja stabilnosti na Bliskom istoku, Amerika i njeni saveznici potiču napetost u regiji. Rekao je i taj pristup „neće donijeti rezultat“ osim „produbljivanja jaza između Irana, njegovih regionalnih saveznika i arapskih zemalja koje podržava Amerika“.

Katarski spor

Potencijalna velika prepreka planiranom savezu je 13-mjesečna blokada Katara, koji je dom najveće američke zračne baze u regiji, koju provode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Iako jedan od izvora kaže da postoji zabrinutost da bi svađa mogla ugroziti inicijativu, on i Arapski dužnosnici kažu da su uvjerili Washington da jaz neće predstavljeti problem savezu.

Glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost nefirao je da bi blokada mogla biti prepreka.

Budući da Trump forsira politiku „Amerika na prvom mjestu“, Bijela kuća treži da saveznici širom svijeta preuzmu veći teret u suočavanju s regionalnim sigurnosnim prijetnjama.

UAE je spreman rasporediti više vojnika na Bliskom istoku kako bi se suprotstavio svojim neprijateljima, jer smatra da se više ne može osloniti na saveznike kao što se SAD i Velika Britanija, kazao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Anwar Gargash.

Postavljanje regionalnog protivraketnog štita, koji su SAD i zemlje Zaljeva godinama dogovarali bez uspjeha, bio bi cilj saveza, rekao je izvor koji je upoznat s planom, kao i obuka i osposobljavanje vojnih snaga zemalja regije.

Napetosti između SAD-a i Irana porasle su kada je Trump, u maju, objavio da se povlače iz međunarodnog sporazuma koji je potpisan 2015. kako bi ograničio nuklearne ambicije Teherana.

U ponedjeljak Iran je odbacio Trumpova upozorenja da rizikuju posljedice „kakve niko u historiji nije pretrpio“ ako budu prijetnja SAD-u.

Izvor: Agencije