SAD planirao baciti stotine atomskih bombi

Na istočni Berlin bilo je planirano da se baci 91 hidrogena bomba sa snagom od 630 bombi kakva je bačena na Hirošimu (EPA)

Bečki dnevnik Cronen Zeitung piše da su Sjedinjene Američke Države planirale da, u slučaju sukoba Istoka i Zapada, bace atomsku bombu na samo 66 kilometara od Beča.

Pozivajući se na dokument iz američkog arhiva, prema kojem je trebalo 77 nuklearnih bombi da detonira u blizini granica Austrije, list piše da su SAD u tokom 50-tih godina prošlog vijeka planirale da bace nuklearnu bombu i na mjesto Hegyeshalom u Mađarskoj, na granici sa Austrijom.

Na istočni Berlin bilo je planirano da se baci 91 hidrogena bomba sa snagom od 630 bombi kakva je bačena na Hirošimu, dok bi Iznad Budimpešte bilo bačeno 120, iznad Varšave 15, a iznad Moskve 149 bombi.

Radi se o planovima “Strateške zračne komande” iz 1956.godine za slučaj rata Istoka i Zapada sa ciljem da se u najkraće vrijeme SSSR i njeni saveznici unište.

Mete u Mađarskoj

Među metama napada nalaze se i Bukurešt, Peking i metropole u Sjevernoj Koreji, prenosi agencija Tanjug.

Austrija, a i Beč bi bili ugroženi takvom jednom akcijom, jer su američke snage namjeravale da unište svih 1.100 baza istočnog bloka koristeći nuklearne bombe, koje bi bile bačene na mjesto Hegyeshalom, samo sedam kilometara od granice sa Austrijom i 66,3 kilometara od Beča, piše list.

Isto tako mete su bile mađarsko mjesto Csorna na 94 kilometara od Beča, češki Brno na 110 kilometara od glavnog grada Austrije, kao i Prag.

Prema pisanju bečkog dnevnika, ovakvi napadi pobili bi više desetina hiljada stanovnika Austrije.

Napad bombom na Hegyeshalom pogodio bi austrijske općine Neusiedl, Parndorf, Frauenkirchen, Gols, a zračenja bi stigla i do Beča.

Izvor: Agencije