Oglasi

SAD: Pogubljenje najstarijeg čovjeka osuđenog na smrt

Walter Moody mlađi, 83-godišnji ubica, najstarija je osoba osuđena na smrt u modernoj eri SAD-a.
Moody je osuđen da je 1989. poslao bombu koja je usmrtila okružnog sudiju i još jedan eksploziv koji je usmrtio advokataAlabama Department of Corrections

U američkoj saveznoj državi Alabami danas će biti pogubljen Walter Moody mlađi, 83-godišnji ubica, za koga se navodi da je najstarija osoba osuđena na smrt u modernoj eri SAD-a.

Pogubljenje Moodyja planirano je za 18 sati po lokalnom vremenu u zatvoru Holeman u Atmoreu.

To će, kako prenosi Reuters, biti osmo izvršenje smrtne kazne u SAD-u ove godine.

Ako do pogubljenja dođe, Moody će zamijeniti Johna Nixona (77), koji je pogubljen u decembru 2005, kao najstariji pogubljenik otkad je Vrhovni sud SAD-a ponovo uveo smrtnu kaznu 1976. godine.

Reuters navodi da o tome govore podaci Centra za informacije o smrtim kaznama, koji nadgleda kažnjavanja smrću u SAD-u.

Moody je osuđen da je 1989. poslao bombu koja je usmrtila okružnog sudiju Roberta Vancea (58) i još jedan eksploziv koji je usmrtio advokata za ljudska prava Roberta Robinsona.

Žalba za pomilovanje

Tužilaštvo je saopćilo da je Moody poslao bombu sudiji bijesan zbog presude iz 1972. koja je uništila njegovu karijeru, a da je drugu bombu advokatu Robinsonu poslao kako bi zbunio istražitelje.

Moody, koji je proveo više od 20 godina u zatvoru čekajući na izvršenje smrtne kazne, ostao je pri tvrdnji da je nevin, a njegovi advokati još nisu iskoristili njegove godine kao sredstvo za žalbu kojom bi egzekucija bila zaustavljena. On je podnio žalbu za pomilovanje na državnom nivou.

Žalbu u posljednjem trenutku, kojom bi se Moodyjev život poštedio, podnio je Vrhovni sud SAD-a ispitujući može li mu 11. okružni žalbeni sud osigurati zaštitu prava propisanih Ustavom SAD-a.

Sudija koji je ubijen u eksploziji Moodyjeve bombe bio je sudija 11. okružnog žalbenog suda i mnoge sudije tog suda izuzele su se iz Moodyjevog slučaja, navodi agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.