SAD pojačava sigurnost zgrada Savezne vlade

Savezna agencija zadužena za provedbu tih mjera odgovorna je za gotovo 9.500 Vladinih zgrada (EPA)

Sjedinjene Američke Države su objavile da će zbog prijetnji napadima pooštriti mjere sigurnosti oko zgrada Savezne vlade, sedmicu nakon napada u kojima su ubijena dvojica vojnika u susjednoj Kanadi i nakon napada na policajce u New Yorku.

Ministar za unutrašnju sigurnost Jeh Johnson donio je tu odluku zbog “očitih” razloga, nakon “ponovljenih poziva terorističkih organizacija da se napadnu Sjedinjene Države”, prenosi Hina.

U saopćenju je istaknuo da će se te mjere, koje se iz sigurnosnih razloga neće iznositi u javnost i neprestano će se preispitivati, provoditi u zgradama Vlade u Washingtonu i u drugim većim američkim gradovima.

Zaštita osoblja i objekata

“S obzirom na događaje u svijetu oprez nam nalaže da veću pažnju posvetimo zaštiti Vladinih objekata i našeg osoblja”, dodao je ministar.

FPS, savezna agencija zadužena za provedbu tih mjera, odgovorna je za blizu 9.500 Vladinih zgrada, kroz koje svaki dan prođe gotovo 1,4 milona ljudi.

Kanadska vlada je, također, povećala nivo opasnosti od terorizma sa srednjeg na visoki, usljed “općeg porasta međusobne komunikacije” među pripadnicima radikalnih grupa.

Izvor: Agencije