SAD pokazao nove primjerke iranskog oružja u Jemenu

Pomoć Irana borcima Husa raste u zadnjih godinu dana, kao i inventar u ovoj vitrini, rekao je Brian Hook (EPA)

Sjedinjene Američke Države su pokazale novo oružje za koje su rekle da su iransko oružje raspoređeno u Jemenu i Afganistanu i upozorile da je Teheran sve veća prijetnja na Bliskom istoku.

U vojnoj bazi Anacostiji u Washingtonu, posebni izaslanik američke diplomatije za Iran Brian Hook održao je konferenciju za novinare u prostoriji u kojoj je bilo izloženo nekoliko komada oružja i u kojoj je američka vlada prije gotovo godinu dana pokazala ostatke iranskog projektila koji su, tvrdi, jemenski šiitski pobunjenici Husi ispalili prema Saudijskoj Arabiji.

“Pomoć Irana borcima Husa raste” u zadnjih godinu dana, kao i “inventar u ovoj vitrini”, rekao je Hook, pokazujući projektil zemlja-zrak Sayyad-2C, navođene protivtenkovske projektile i bespilotnu letjelicu Shahed 123.

Vojna pomoć SAD-a Rijadu

Ovo oružje “svjedoči o razmjerima razorne uloge Irana u regiji”, istakao je Hook, osudivši “neprestane pokušaje Irana da sve više oružja stavi u ruke sve većeg broja savezničkih milicija”.

“Iranska prijetnja raste i sve je veća opasnost eskalacije u regiji”, upozorio je.

Izaslanik je istakao da se bliskoistočni sukobi moraju riješiti, posebno u Jemenu, u vrijeme dok se mirovni ugovor planira za početak decembra.

Jemensku Vladu u sukobu s Husima, koje, tvrdi Washington, “finansira, naoružava i uvježbava” Teheran, podržava koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, koju vojno pomaže američka vojska.

Kako bi prekinuo tu pomoć Rijadu, američki Kongres je zaprijetio da će donijeti rezoluciju koja je u srijedu savladala prvu prepreku uprkos protivljenju administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

‘Nova verzija libanskog Hezbollaha’

Hook je još jednom naglasio da je Iran opasan u jemenskom sukobu.

“Iran nema nikakav legitiman interes u Jemenu, osim taj da proširi svoju sferu utjecaja i uspostavi šiitski kontrolni koridor”, rekao je on.

“U sljedećim mjesecima treba paziti da se Iranu ne dodijeli uloga legitimnog političkog sudionika u Jemenu”, jer će, ističe Hook, “vjerski čelnici u Teheranu iskoristiti i najmanje otvaranje kako bi se učvrstili” u zemlji.

“Ne možemo gledati kako na Arapskom poluotoku nastaje nova verzija libanskog Hezbollaha”, upozorio je.

Izvor: Agencije