SAD pomaže Ukrajini sa milijardu dolara

Republikanac Royce smatra da se na ovaj način treba oduprijeti "ruskoj agresiji" (AP)

Predstavnički dom SAD-a je u utorak navečer većinom glasova potvrdio zakon o pomoći Ukrajini, prihvatio milijardu dolara vrijednu kreditnu garanciju za Vladu u Kijevu te uveo sankcije zbog ruske aneksije Krima.

Odluka je donesena sa 378 glasova za i 34 protiv. Sada taj “paket pomoći” ide predsjedniku Baracku Obami koji ga treba potpisati i time završiti sedmicama dugu raspravu u Kongresu o tome kako pomoći Ukrajini.

Suprotstavljanje agresiji

Osim kreditne garancije, senatski prijedlog zakona daje pomoć u iznosu 150 miliona dolara Ukrajini i susjednim zemljama, a formalizira i sankcije Rusima i Ukrajincima koje Sjedinjene Američke Države smatraju odgovornim za korupciju, kršenje ljudskih prava i destabiliziranje Ukrajine.

Također, nalaže se Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu vanjskih poslova da pomognu Vladi u Kijevu pri vraćanju sredstava koja su u inozemstvu deponirali korumpirani ukrajinski zvaničnici.

“Ovaj zakon je centralni dio napora u suprotstavljanju ruskoj agresiji i podržavanja demokratskog razvoja Ukrajine”, rekao je republikanac Ed Royce koji je na čelu vanjskopolitičkog odbora.

Izvor: Agencije