SAD poručio Kimu: Nismo naivni

Ako Pjongjang donese stratešku odluku da odustane od nuklearnog oružja, mogu to učiniti za godinu dana, smatra Bolton (EPA)

Trumpova administracija se ne zavarava u vezi s naporima Sjeverne Koreje za denuklearizaciju, izjavio je John Bolton, visoki savjetnik Bijele kuće, nakon UN-ova izvješća u kojemu se navodi da Pjongjang nastavlja svoj program naoružavanja.

Po riječima Johna Boltona, savjetnika Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost, “svakako se može dogoditi” trenutak kada će Sjedinjene Američke Države zaključiti da sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un ne poštuje svoje obveze u vezi s uklanjanjem nuklearnog oružja.

“Kao što sam rekao, nitko u ovoj administraciji nije naivan u vezi nade da će Sjeverna Koreja doista provesti svoju denuklearizaciju. Ako donesu stratešku odluku da odustanu od nuklearnog oružja, mogu to učiniti za godinu dana. Očekujemo dokaze da je takva strateška odluka doista donesena”, rekao je Bolton.

Pjongjang poručuje Washingtonu da je nestrpljiv

U slučaju neuspjeha “ni najstroži predsjednikovi kritičari neće moći reći da se to dogodilo zato što nije učinio sve što je mogao”, rekao je savjetnik.

Na summitu u Singapuru 12. lipnja Kim Jong-un je ponovio svoju opredijeljenost za “potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka”, ne otkrivajući ni vremenski plan ni način kako će to ostvariti.

Prema agenciji AFP, to je poprilično daleko od “potpune, provjerljive i nepovratne denuklearizacije” koju zahtijeva SAD.

U UN-ovu stručnom izvješću u koje je AFP ranije dobio uvid, navodi se da Sjeverna Koreja nije prekinula svoj nuklearni program.

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je u subotu na “nastavak pritiska” na Sjevernu Koreju, što je naljutilo Pjongjang koji Washingtonu predbacuje da je “nestrpljiv”.

Izvor: Agencije