SAD poslao B-52 u misiju nad Korejom

Bombarderu B-52 pridružili su se južnokorejski lovac F-15 i američki lovac F-16 (AP)

Američke oružane snage poslale su u nedjelju svoju leteću tvrđavu – bombarder B-52, u prelet iznad Korejskog poluotoka, nakon što je Sjeverna Koreja prošloga tjedna izvela novi nuklearni pokus.

Bombarder je u niskom letu preletio južnokorejski grad Osan, a vojska navodi kako se radi o “očitom pokazivanju mišića”.

“Radi se o pokazivanju američke privrženosti našim saveznicima u Južnoj Koreji, Japanu, kao i obrani američkog teritorija”, naveo je zapovjednik pacifičkih oružanih snaga, admiral Harry Harris Jr.

Bombarderu B-52, koji je letio 70-ak kilometara južno od granice dvije Koreje, pridružili su se južnokorejski lovac F-15 i američki lovac F-16, nakon čega se vratio u svoju bazu u Guamu, prenijele su agencije.

Pokus s hidrogenskom bombom

“Test kojeg je izvela Sjeverna Koreja je flagrantno kršenje međunarodnih obveza. Združene američke vojne snage nastavit će u Indoazijskopacifičkom području raditi zajedno sa svim našim regionalnim saveznicima i partnerima na očuvanju sigurnosti i stabilnosti”, dodao je admiral Harris.

Sjeverna Koreja je u srijedu objavila kako je uspješno, po prvi put, izvela pokus s hidrogenskom bombom.

Stručnjaci su, nakon analiza, doveli u pitanje istinitost te informacije, navodeći da se radi o pokusu manje snage od one koju bi izazvala takva bomba.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je u nedjelju, po prvi put, branio poduzimanje pokusa s hidrogenskom bombom, navodeći da je to izvedeno kako bi se izbjegao nuklearni rat sa Sjedinjenim Državama.

“Bila je to mjera samoobrane kako bi se na učinkovit način obranio mir na korejskom poluotoku i regionalna sigurnost koja je suočena s prijetnjama nuklearnog rata koje proizvode imperijalisti predvođeni Sjedinjenim Državama”, kazao je sjevernokorejski čelnik.

“Riječ je o legitimnom pravu suverene države, pravednoj akciji koju niti jedna osoba ne može kritizirati”, dodao je Kim.

Pjongjang redovito optužuje SAD i njegovog saveznika Južnu Koreju za zveckanje oružjem.

Iako je pričao o aktualnim događanjima, Kim nije komentirao nadlijetanje bombardera B-52 nad Korejom.

Bez reakcije Sjeverne Koreje

Bombarder B52 sudjelovao je ranije i u zajedničkim godišnjim vojnim vježbama SAD-a i Južne Koreje, koje su razbjesnile Pjongjang, ali su rijetko kada objavljivani njegovi letovi iznad Južne Koreje.

Posljednji put je takav let objavljen 2013. godine, kada je SAD poslao par nuklearno sposobnih nevidljivih bombardera B-2 na let iznad Južne Koreje, nakon što je Sjeverna Koreja izvela svoju treću nuklearnu probu.

Pjongjang je tada odgovorio prijeteći nuklearnim napadom na SAD, podsjeća Reuters.

Sjevernokorejski državni mediji za sada nisu reagirali na prelijetanje američkog bombardera.

Dvije Koreje su u tehničkom stanju rata nakon što je njihov međusobni sukob, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, okončan primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom.

SAD ima najmanje 28.500 vojnika baziranih u Južnoj Koreji.

Izvor: Al Jazeera i agencije