SAD postavio rakete patriot u Južnoj Koreji

Odbrambena baterija izvršila je probnu paljbu koristeći Patriot sistem u zračnoj bazi Osan u blizini Seoula (AP)

SAD je rasporedio dodatne Patriot raketne sisteme u Južnoj Koreji, saopćila je vojska uoči razgovora o postavljanju još sofisticiranijeg američkog sistema. Taj potez zabrinjava Kinu i Rusiju.

Odbrambena baterija izvršila je probnu paljbu koristeći Patriot sistem u zračnoj bazi Osan u blizini Seoula, saopćila je američka vojna komanda.

“Cilj vježbi je osiguranje spremnosti za odbranu od napada i z Sjeverne Koreje”, kazao je general pukovnik Thomas Vandal.

On je u saopćenju kazao da je Sjeverna Koreja nastavila razvijati balističke rakete “uprkos izraženoj volji međunarodnoj zajednici, što iziskuje održavanje efikasne i spremne balističke odbrane”.

Preuzimanje kompleksa

Ove mjere uslijedile su nakon što je Pjongjang naložio vojno preuzimanje industrijskog kompleksa Kaesong, posljednjeg simbola saradnje sa Južnom Korejom

Sjeverna Koreja je saopćila da je odluka Seula da obustavi operacije u zajedničkom postrojenju “opasna objava rata”.

Pjongjang navodi da na nalog Seula o zatvaranju Kaesonga odgovara hitnim deportiranjem stotina Južnokorejaca koji rade u tom kompleksu, povlačenjem desetina hiljada sjevernokorejskih radnika i zamrzavanjem imovine svih južnokorejskih preduzeća koja tamo posluju, prenosi AP.

Sjeverna Koreja je, također, najavila gašenje dvije ključne prekogranične komunikacione linije.

Seul sada brine da li će svim južnokorejskim radnicima biti dopušteno da napuste Sjevernu Koreju, a neki analitičari spekuliraju da će Pjongjang neke od njih zadržati dok ne budu isplaćene sve preostale zarade sjevernokorejskim radnicima.

Nove sankcije

U međuvremenu, Predstavnički dom Kongresa SAD-a usvojio je prijedlog o proširenju sankcija Sjevernoj Koreji i uputio ga na potpis američkom predsjedniku Baracku Obami.

Predložene mjere usvojene su u petak sa snažnom podrškom, prenose agencije.

Predstavnički dom u januaru je podržao sankcije sa 418 glasa za i dva protiv, ali je Senat unio neke nove odredbe uključujući mjere cyber sigurnosti, u verziji nacrta zakona koji je u srijedu usvojio sa 96 glasa za i nijednim protiv, nakon čega ga je vratio Predstavničkom domu, navodi Reuters.

Ne očekuje se da će Obama staviti veto na prijedlog zakona, s obzirom na ogromnu podršku koju nacrt ima u Kongresu, navodi britanska agencija.

Sankcije su predložene pošto je Sjeverna Koreja u nedjelju lansirala raketu dugog dometa tvrdeći da je riječ o satelitu, dok Washington i njegovi saveznici smatraju da Pjongjang time zabašuruje razvijanje balističke raketne tehnologije koja bi mogla da se upotrebi za lansiranje nuklearnog oružja.

Izvor: Al Jazeera i agencije