Oglasi

SAD postavlja svemirske radare u Australiji

Moćni radar i svemirski teleskop omogućit će nadziranje kineskih raketa i projektila.
Clinton je izjavala kako je SAD dugoročno usmjeren ka AzijiAFP

Američka vojska postavit će moćni radar i svemirski teleskop u Australiji u sklopu svog strateškog pomaka prema Aziji, saopćili su ministri odbrane dviju zemalja.

Američki ministar odbrane Leon Panetta kazao je kako je sporazum "veliki korak naprijed u bilateralnoj saradnji na svemirskom programu i bitna nova smjernica u američkom rebalansu prema regiji Azije i Pacifika".

Transfer radara "bitno će doprinijeti nadzoru svemirskih krhotina u našem dijelu svijeta", kazao je australski ministar odbrane Stephen Smith.

Pristup australskim bazama

Plan, koji je otkriven u zapadnom australskom gradu Perthu, tokom godišnjih strateških pregovora Sjedinjenih Američkih Država i Australije, kojima je prisustvovala i američka državna sekretarka Hillary Clinton će, također, omogućiti Amerikancima da nadziru kretanja u okviru kineskog svemirskog programa.

"Omogućit će nam da vidimo stvari koje napuštaju atmosferu i u nju ulaze na području cijele Azije", kazao je zvaničnik Pentagona reporterima pod uvjetom da ostane anoniman, prenose agencije.

To se odnosi i na kineske testove raketa i projektila.

Na sastanku ministara vanjskih poslova i odbrane u Perthu, dvije zemlje su, također, započele pregovore o mogućnosti da Amerikanci ubuduće imaju pristup zračnim bazama i lukama u sjevernoj Australiji.

Važnost Azije za SAD

Uoči sastanka u srijedu, Clinton je izjavala kako je SAD dugoročno usmjeren ka Aziji, uprkos krizama na Bliskom Istoku i domaćim budžetskim pritiscima.

U govoru koji je održala na Univerzitetu Zapadne Australije, kazala je kako je "vrlo bitno da apsolutno jasno kažemo da ćemo ovdje ostati".

Kazala je kako je važno i da Indija igra veću ulogu u regiji, te da bi njena zemlja pozdravila zajedničke mornaričke vježbe Australije i Indije.

Kontigenti američkih marinaca od 250 vojnika ove godine provode po šest mjeseci na sjeveru Australije.

Smith je rekao da će broj marinaca biti povećan na 1.100 do 2014, te na 2.500 do 2016-2017.

Američki zvaničnici sve su nervozniji zbog rastuće vojne snage Kine i teritorijalnih tenzija sa susjedima, uglavnom sa Japanom, te traže snažniju vojnu ulogu u regiji.

Izvor: Agencije