SAD: Posvećeni smo strateškom partnerstvu s Turskom

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo da su tvrdnje Herberta Raymonda McMastera neutemeljene i neprihvatljive (EPA)

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće je saopćilo da su Sjedinjene Američke Države i dalje posvećene strateškom partnerstvu s Turskom.

“SAD je posvećen strateškom partnerstvu s Turskom kako bi doprinijeli stabilnosti regiona te pobijedili svaki oblik terorizma”, odgovorili su iz Vijeća za nacionalnu sigurnost na upit Anadolije o tvrdnji savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Herberta Raymonda McMastera koji je izjavio da Turska podržava “ideologiju radikalnog islama”.

Dodali su kako cijene doprinos Turske u jačanju sigurnosti svojih granica, sprečavanju kretanja stranih boraca preko svog teritorija te poduzetih napora kako bi se u Siriji porazila grupa Islamska država Irak i Levant.

U saopćenju se navodi i kako je preostalo još mnogo posla u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

‘Tvrdnje neutemeljene i neprihvatljive’

“Pred svima nama je još mnogo posla kako bi se skrenula pažnja na ideologije koje podržavaju finansiranje terorizma i nasilni ekstremizam”, dodaje se u saopćenju.

McMaster je na panelu u Washingtonu u srijedu kazao je kako je “Turska jedna od zemalja koje podržavaju ideologije radikalnog islama”.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je, u reakciji na njegovu izjavu, saopćilo da su takve tvrdnje McMastera neutemeljene i neprihvatljive.

“Izjave savjetnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost McMastera, koji se nalazi na poziciji osobe koja bi trebala najbolje znati kakvu borbu vodi naša zemlja protiv terorizma i radikalizma, nemaju veze sa stvarnošću i kao takve su zapanjujuće, neosnovane i neprihvatljive”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Izvor: Agencije