SAD poziva na siguran povratak Rohinja u Mijanmar

Rohinje, Djeca
Procjenjuje se da je u Bangladeš pobjeglo 607.320 Rohinja kako bi se spasili od ofanzive mijanmarske vojske (EPA)

Mijanmar mora stvoriti okruženje pogodno za siguran povratak stotina hiljada Rohinja muslimana koji su prešli u Bangladeš u bijegu od mijanmarske vojske, rekao je u subotu visoki američki zvaničnik.

“Oni (Mijanmar) su odgovorni za pokretanje tog procesa i garanciju sigurnog i zaštićenog prostora da se ljudi dobrovoljno vrate”, rekao je u subotu novinarima u Daki Simon Henshaw, vršitelj dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara za pitanje migracija.

Procjenjuje se da je u Bangladeš pobjeglo 607.320 Rohinja kako bi se spasili od ofanzive mijanmarske vojske protiv pobunjenika koji su 25. augusta izveli napade na niz policijskih stanica i vojnih baza. 

Kako bi se upoznao sa stanjem na terenu, Henshaw je u petak posjetio okrug Cox's Bazar na jugoistoku Bangladeša gdje i dalje traje priljev Rohinja.

Nužnost istrage navoda o zločinima

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) tvrdi da je do petka navečer granicu prešlo 4.000 izbjeglica u 48 sati. 

Traumatizirani, gladni i u strahu za svoje živote, izbjeglice kampiraju na otvorenom na ničijoj zemlji između dvije država, saopćio je IOM. 

Američki zvaničnik je situaciju opisao kao složenu, te je naglasio nužnost istrage navoda o zločinima u mijanmarskoj pokrajini Rakhine. 

Mijanmarsku je vlast pozvao da medijima i međunarodnim organizacijama dopusti pristup u tu saveznu državu koja je epicentar krize. 

Sjedinjene Države su za krizu izdvojile 32 miliona dolara pomoći. 

Izvor: Agencije