SAD požuruje akciju protiv ISIL-a u Libiji

Borci ISIL-a iskoristili su dugotrajno razdoblje bezvlašća u Libiji i uspjeli su uspostaviti svoje uporište u gradu Sirtu (EPA)

Odlučna vojna akcija potrebna je kako bi se zaustavilo širenje grupe Islamska država Irak i Sirija u Libiji, izjavio je visoki američki vojni dužnosnik i upozorio da se grupa želi koristiti tom sjevernoafričkom zemljom kao platformom za širenje svojih aktivnosti na kontinentu.

“Ako se ne kontrolira, zabrinut sam širenjem ISIL-a u Libiji”, rekao je general Joseph Dunford, predsjednik Združenog štaba američke vojske, vojnog tijela koje savjetuje Ministarstvo odbrane, Vijeće za domovinsku te Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Smatra da je američko vojno vodstvo dužno ministru odbrane i predsjedniku iznijeti ideje kako se suprotstaviti širenju ISIL-a u Libiji, i to “odmah”, prenosi Hina.

‘Odlučna akcija’

Potrebno je poduzeti “odlučujuću vojnu akciju kojom će se zaustaviti širenje ISIL-a i koja će podržati dugoročni politički proces”, rekao je Dunford novinarima na putu za Pariz.

Borci ISIL-a iskoristili su dugotrajno razdoblje bezvlašća u Libiji, gotovo pet godina nakon svrgavanja bivšeg vođe Muammara Gaddafija, i uspjeli su uspostaviti svoje uporište u gradu Sirtu.

ISIL je u četvrtak zapalio spremnike nafte u napadu na terminal Ras Lanuf na sjeveru Libije.

“Kad danas gledam na Libiju, gledam na Libiju kao na platformu sa koje ISIL svoju zloćudnu aktivnost širi dalje po Africi”, rekao je Dunford.

Izvor: Agencije