SAD pozvale Iran na iskrene pregovore

Od Irana se traži da zatvori svoje podzemno postrojenje za obogaćivanje urana Fordow, koje se nalazi u blizini grada Qom (Reuters)

Iran još ima vremena naći diplomatsko rješenje za međunarodni spor oko njegovog nuklearnog programa, ali Teheran mora sa svjetskim silama pregovarati s iskrenim namjerama, izjavio je u ponedjeljak državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država John Kerry.

“Vrata diplomatskog rješenja jednostavno po definiciji ne mogu ostati otvorena zauvijek. Ali su otvorena danas. Otvorena su sada”, rekao je on novinarima u Londonu.

“Još uvijek ima vremena, no ima ga samo ako Iran odluči doći za sto i pregovarati s iskrenim namjerama. Mi smo spremni pregovarati s iskrenim namjerama, uz uzajamno poštovanje u nastojanju da izbjegnemo strašne posljedice koje bi mogle uslijediti nakon neuspjeha. Tako da je izbor stvarno u rukama Iranaca. Nadamo se da će ispravno izabrati”, kazao je Kerry.

Velike sile ponudit će Iranu određeno ublažavanje sankcija na razgovorima ove sedmice u Almati u Kazahstanu ako Teheran pristane ograničiti svoj nuklearni programa, rekao je dužnosnik SAD-a u ponedjeljak, prenosi Hina.

Oblažavanje sankcija

Iran bi se, međutim, mogao suočiti s još ekonomskih šteta ako se razgovori ne pomaknu sa mrtve tačke, kazao je jedan dužnosnik, koji je zatražio da ostane neimenovan, uoči sastanka 26. i 27. februara.

“Mislim da će biti određenog ublažavanja sankcija u novom prijedlogu sila Iranu”, kazao je dužnosnik, ne navodeći pojedinosti.

Zapadni diplomati su agenciji Reuters rekli da će SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Njemačka i Francuska ponuditi ublažavanje sankcija u trgovini zlatom i plemenitim metalima ako Iran zatvori svoje podzemno postrojenje za obogaćivanje urana Fordow, koje se nalazi u blizini grada Qom.

Iranski su dužnosnici, međutim, rekli da to neće biti dovoljno.

Dužnosnici SAD-a su saopćili da će sastanak u Almati voditi skorom nastavku razgovora.

“Spremni smo ubrzati ritam naših sastanaka i razgovora”, rekao je dužnosnik i dodao da bi SAD bio spreman i na bilateralne razgovore ukoliko će pristup Teherana biti ozbiljan.

Izvor: Agencije