SAD pozvao Mijanmar da podrži prava Rohinja

Predsjednik Sein i šef vojske trebali bi održati prvi sastanak s velikim političkim strankama i etničkim manjinama (AP)

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je predsjednika Mijanmara da smiri etničke tenzije u zemlji te podrži prava Rohinja muslimana.

Bijela kuća je objavila da je Obama telefonski razgovarao s predsjednikom Theinom Seinom i opozicijskom liderkom Aung San Suu Kyi, uoči druge posjete Mijanmaru tokom mandata, koja će se desiti sljedećeg mjeseca.

Njegova posjeta se dešava dok raste zabrinutost SAD-a zbog kršenja ljudskih prava u Mijanmaru, uključujući zatvaranje novinara i progon Rohinja muslimana te drugih etničkih manjina koje su u sukobu s Vladinim trupama.

Obama je pozvao predsjednika Seina da napravi dodatne korake u smirivanju etničkih tenzija i podrži civilna i politička prava Rohinja.

Američki predsjednik pozdravio je posvećenost Seina i njegove vlade mirovnom procesu i pozvao da se napravi svaki napor kako bi se postiglo primirje u zemlji u što kraćem roku, saopćeno je iz Bijele kuće.

Većina od 1,1 milion Rohinja u Mijanmaru nema državljanstvo i živi u uvjetima nalik aparthejdu u državi Rakhine na zapadnoj obali te zemlje s pretežno budističkim stanovništvom.

Razgovor sa Suu Kyi

Gotovo 140.000 Rohinja je prognano nakon smrtonosnih sukoba s budistima u državi Rakhine 2012. godine.

Predsjednik Thein Sein i šef vojske Mijanamara trebali bi u petak održati prvi sastanak ikada s velikim političkim strankama i grupama etničkih manjina.

Suu Kyi će se sastati sa šefom oružanih snaga, generalom Min Aung Holingom prvi put, što je ta nobelovka tražila još od 2012. godine.

Obama je također razgovarao sa Suu Kyi o izborima sljedeće godine te joj kazao da Washington “može podržati napore za promociju tolerancije, poštovanja i različitosti”.

Posljednji opći izbori u Mijanmaru 2010. godine održani su uz mnogobrojne optužbe za varanje.

Izvor: Agencije