SAD pozvao Pjongjang da pomiluje studenta

Američki student osuđen na 15 godina prisilnog rada (Reuters)

Sjedinjene Američke Države pozvale su Sjevernu Koreju da pomiluje američkog studenta koji je osuđen na 15 godina prisilnog rada jer je pokušao ukrasti propagandni plakat iz svog hotela u Pjongjangu.

Otto Frederick Warmbier, 21-godišnji student Univerziteta u Virginiji, uhapšen je 2. februara “dok je izvodio neprijateljski akt protiv Demokratske Narodne Republike Koreje”, objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA. 

“Presuda je pretjerano stroga za djelo koje je Warmbier navodno počinio”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner na konferenciji za novinare.

Toner je pozvao Amerikance da ne putuju u Sjevernu Koreju jer se čini da tamošnja vlada koristi američke državljane kao “pijune za svoje političke ciljeve”.

Warmbier je jedan od tri američka državljanina uhapšena u Sjevernoj Koreji. 

Osuđeni student je pred kamerama plakao, molio oprost za svoj “zločin”, koji je udruženje za ljudska prava Human Rights Watch nazvalo sitnim školskim prijestupom i ocijenilo da je izrečena presuda “uvredljiva i šokantna”.

Rastuće napetosti

Vijest o presudi objavljena je u trenutku rastućih napetosti na Korejskom poluotoku pošto je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un u utorak objavio da će uskoro izvesti test nuklearne bojne glave i lansiranje balističke rakete.

Sjeverna Koreja požalila se ovih dana na vojne vježbe američke i južnokorejske vojske koje su u toku, ocijenivši da je riječ o generalnoj probi za invaziju.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u martu je nametnulo do sada najstrožije sankcije Sjevernoj Koreji, kao odgovor na njen nuklearni test izveden u januaru te lansiranje dalekometne rakete u februaru.

Izvor: Agencije