SAD pozvao saveznike da jačaju cyber odbranu

Sjedinjene Američke Države su u aprilu objavile kako su ruski hakeri upali u američku vojnu komunikacijsku mrežu (Reuters)

Američki ministar odbrane Ash Carter, pozvao je u Briselu saveznike iz NATO-a da ojačaju svoju odbranu od cyber napada, rekao je jedan visoki američki odbrambeni zvaničnik, dodajući kako postoji sve veća prijetnja od hakerskih napada iz Rusije.

„U svojoj današnjoj poruci, ministar Carter je naglasio važnost obrane od cyber napada – kako za komunikacijsku infrastrukturu NATO-a tako i za drugu ključnu infrastrukturu“, rekao je zvaničnik koji je želio ostati anoniman, prenose svjetske agencije.

On je dodao kako su mnoge zemlje članice Sjevernoatlantske alijanse ranjive na moguće hakerske napade.

Nova inicijativa

Carter je rekao kako je razvijanje snažne cyber odbrane važnije od razvijanja ofanzivnih kapaciteta, istakao je neimenovani zvaničnik.

Sjedinjene Američke Države su u aprilu objavile kako su ruski hakeri upali u američku vojnu komunikacijsku mrežu, a nova strategija Pentagona također izdvaja Rusiju kao najveću cyber prijetnju.

Carter je u utorak najavio novu inicijativu kojom bi se ojačala cyber odbrana članica NATO-a, naročito jačanjem Alijansinog centra za saradnju u odbrani od cyber napada koji ima sjedište u Estoniji.

Izvor: Agencije