SAD pozvao Srbiju da izruči dvoje radikala

Vjerica Radeta (desno) neprimjereno je komentirala smrt Hatidže Mehmedović (Tanjug)

Sjedinjene Američke Države pozvale su u srijedu, na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku, Srbiju da provede nalog Haškog tribunala i uhapsi članove Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu.

“Pozivamo Vladu Srbije da sarađuje s Mehanizmom za međunarodne krivične sudove i izvrši naloge za hapšenje i naglašavamo obavezu Vlade da to učini”, rekla je Michele Sison, predstavnica SAD-a na na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj je razmatran posljednji izvještaj o radu Haškog tribunala.

Radeta i Jojić su optuženi za utjecanje na svjedoke u postupku protiv predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja.

Sison je pohvalila rad Tribunala i rekla da on ostavlja značajno naslijeđe.

Među važnima istakla je presude visokim političkim i vojnim liderima u bivšoj Jugoslaviji, naročito kbivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, kao važan korak ka utvrđivanju odgovornosti onih koji su izazvali strašne patnje ljudi u Bosni i Hercegovini.

Krivci moraju odgovarati

Američka predstavnica rekla da Haški tribunal ostavlja za sobom naslijeđe pravde i nadu žrtvama zločina da krivci, makar bili oni i na najvišim funkcijama, mogu odgovarati pred licem pravde.

SAD će nastaviti podržavati i rad Mehanizma, koji će preuzeti preostale slučajeve Tribunala, rekla je ona.

Također je pozvala države u regionu da sarađuju u procesuiranju slučajeva pred nacionalnim pravosuđima.

“Kao što je Tribunal pokazao, kad radimo zajedno, možemo postići mjeru pravde i odgovornosti za najstrašnije zločine”, rekla je Sison.

Izvor: Agencije