SAD pravi lasersko oružje za rušenje dronova

Američki mornarički ured za istraživanja potrošio je 11 miliona dolara na razvoj ovog sistema (US Navy)

Kako bi se u budućnosti lakše borili protiv neprijateljskih bespilotnih letjelica, takozvanih dronova, američka vojska razvija lasersko oružje koje će ugraditi na oklopna vozila, prenose agencije.

Američka ratna mornarica objavila je snimak u kojem se prikazuje kako na oklopno višenamjensko vozilo velike pokretljivosti Humvee namjeravaju postaviti lasere te senzore na još dva jednaka vozila kako bi uočili i potom visoko energetskim laserom srušili bespilotne letjelice u niskom letu koje ugrožavaju vojnike na tlu.

“Uvjereni smo da možemo sve te dijelove spojiti u ‘paket’ koji bi bio dovoljno malen da stane na laka taktička vozila, a dovoljno snažan da odgovori na te prijetnje”, rekao je brigadni general Kevin Killea koji radi u Istraživačkom centru Američke mornarice, piše Sputnik, a prenosi Fena.

Potrošeno 11 miliona dolara

“Možemo očekivati da će naši protivnici sve više upotrebljavati bespilotne letjelice i naše se jedinice moraju moći suprotstaviti takvim prijetnjama”, naveo je američki pukovnik William Zamagni.

Američki mornarički ured za istraživanja potrošio je 11 miliona dolara na razvoj ovog sistema.

Kasnije ove godine planiraju testirati cijeli sistem protiv meta, prvo s laserom od deset, a potom i sa laserom od 30 kilovata.

Testirat će se sve komponente, od uočavanja i praćenja pa do rušenja mete.

Izvor: Agencije