SAD: Pravna pobjeda Srpkinje kojoj je oduzeto državljanstvo

Vrhovni sud je donio odluku da naturalizirani američki državljani ne mogu ostati bez državljanstva ako su lagali ili izostavili podatke prilikom ispunjavanja imigracijskih formulara (Reuters)

Vrhovni Sud SAD-a je presudio u korist Divne Maslenjak kojoj je oduzeto američko državljanstvo zato što je vlastima lagala da njen suprug nije sudjelovao u ratnim operacijama u Bosni i Hercegovini, prenosi Reuters.

Ratko Maslenjak je bio pripadnik vojske bosanskih Srba, zapovjednik jednog voda u Bratunačkoj brigadi koja se veže uz genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995.godine, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Divni Maslenjak je oduzeto državljanstvo na saveznom sudu u Clevelandu u saveznoj državi Ohio, gdje je živjela, te je, zajedno sa suprugom deportirana u Srbiju.

Vrhovni sud je s devet glasova za i nijedan glas protiv donio odluku da naturalizirani američki državljani ne mogu ostati bez državljanstva ako su lagali ili izostavili podatke prilikom ispunjavanja imigracijskih formulara zato što to nije relevantno za originalnu odluku da se takvoj osobi dozvoli ulazak u Sjedinjene Države.

Srebrenički genocid

“Smatramo da vlada mora ustanoviti je li ilegalni postupak branjenika igrao ulogu u sticanju državljanstva”, navela je sutknija Vrhovnog suda Elena Kagan.

Tako je ovaj predmet vraćen na razmatranje na niži sud što je, u ovom slučaju, Žalbeni sud u Cincinnatiju, koji može donijeti odluku da je oduzimanje državljanstva Divni Maslenjak pravilna odluka zato što su njene izjave imale materijalni značaj za dozvolu da uđe u Sjedinjene Države.

U cijelom ovom slučaju, koji je dobio epilog na američkom Vrhovnom sudu, jedino je važna činjenica što je Maslenjak lagala američkim vlastima prilikom ulaska u Sjedinjene Države i to je jedino bilo važno sudu u Clevelandu koji joj je oduzeo državljanstvo i protjerao je iz Amerike.

I njen suprug, iako ga se sumnjiči da je bio pripadnik srpske vojske koja je sudjelovala u srebreničkom genocidu, protjeran je iz Amerike zato što je lagao američkim vlastima da nije bio u nekoj vojnoj formaciji za vrijeme rata u BiH. On u Americi nije optužen za počinjeni ratni zločin, a zato je protjeran u Srbiji da tamošnji sudovi odluče o njegovoj ratnoj prošlosti.

Lažne izjave

Dakle, ovdje je pravno pitanje jesu li lažni iskazi Divne Maslenjak imali materijalni, odnosno važan, učinak na odluku da joj se dopusti ulazak u Ameriku. Trumpova administracija smatra da je jedino važno to što je dala lažne izjave te da nije važno jesu li te izjave imale ikakav utjecaj na odluku da joj se da izbjeglički status u Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Trump traži način da smanji broj imigranata te deportira one koji su u Sjedinjene Države ušli ilegalno. Administracija je u slučaju “Maslenjak” zauzela isti stav kakav je imala i administracija predsjednika Obame.

Bračni par Maslenjak je u Sjedinjene Države stigao 2000-te godine, dobili su izbjeglički status zato što su tvrdili da se plaše etničkog proganjanja u Bosni i Hercegovini od strane “tamošnjih muslimana”.

Divna Maslenjak je postala američka državljanka 2007.godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije