SAD prekinule pomoć u hrani Sjevernoj Koreji

Planirano lansiranje raketa predstavlja provokaciju za SAD (AP)

Sjedinjene Američke Države suspendirale su pomoć u hrani Sjevernoj Koreji zbog toga što je Pjongjang prekršio obećanje da neće lansirati rakete i zato što nije sigurno da bi dostavljena hrana stigla do najugroženijih, rekao je u srijedu zvaničnik Pentagona Peter Lavoy.

Namjera Sjeverne Koreje da sljedećeg mjeseca lansira raketu “odražava nedostatak želje da ispuni svoje međunarodne obaveze i mi smo primorani da suspendiramo naše aktivnosti po pitanju dostavljanja hrane Sjevernoj Koreji”, rekao je obraćajući se kongresmenima Peter Lavoy, pomoćnik ministra odbrane za azijske i pacifičke poslove.

S obzirom na akcije Pjongjanga, SAD ne vjeruju da je moguće “osigurati da pomoć u hrani stigne do gladnog naroda, a ne do režimske elite”, naglasio je Lavoy, a prenosi AFP.

“Planirano lansiranje rakete je velika provokacija koja pokazuje želju Sjeverne Koreje da testira i proširi svoje kapacitete raketa dugog dometa”, rekao je on i dodao da se time krše rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

Pristali na moratorij

Nekoliko nedjelja prije nego što je Sjeverna Koreja objavila planove za lansiranje rakete, režim u Pjongjangu je pristao na moratorij na lansiranje raketa dugog dometa u zamjenu za pomoć u hrani.

Sjeverna Koreja najavila je da će raketu dugog dometa lansirati između 12. i 16. aprila, u čast obilježavanja stote godišnjice rođenja utemeljitelja te komunističke države Kim Il-sunga.

Neimenovani sjevernokorejski stručnjak za kosmičku tehnologiju rekao je da su strani eksperti i novinari pozvani da se uvjere da se satelit lansira u mirnodopske i naučne svrhe, te dodao da je satelit težak 100 kilograma i da će kružiti na visini od 500 kilometara.

Izvor: Agencije